Marathonschaatsers Berga en Vreugdenhil 'kletsen' er allebei graag in

MARATHONSCHAATSEN - In Amsterdam beginnen de marathonschaatsers morgen aan een nieuw seizoen. Ingmar Berga (32) uit Hoogeveen won vorig jaar het klassement op kunstijs. Maar de Cup verdedigen is op voorhand geen doel voor het nieuwe seizoen.
"Ik ga vooral voor de titels en de losse overwinningen. Een klassement verdedigen kost veel energie. Ik vind het leuk om erin te vliegen en aan het einde van het seizoen zien we dan wel wat dat oplevert", zegt Berga.
'De nadruk kwam teveel op de langebaan'
De 32-jarige Drent verruilde na vier seizoenen de succesformatie van Jillert Anema voor de ploeg van Okay Fashion & Jeans. Samen met Chrispijn Ariëns, Frank Vreugdenhil, Robert Bovenhuis en Marcel van Ham begint hij daar aan een nieuw avontuur. En daar was Berga aan toe.
"De nadruk kwam bij m'n vorige ploeg steeds meer op de langebaan te liggen en minder op de marathon. Als je op een gegeven moment nog maar met twee man rondrijdt, gaat de lol eraf."

Ploeg met winnaars

De teller op kunstijs staat voor Berga inmiddels op zeventien. Frank Vreugdenhil uit Eldersloo won er al negen en ook Chrispijn Ariëns won al meerdere wedstrijden. Drie winnaars in één ploeg, gaat dat wel goed? "Je moet alles voor elkaar over hebben, pas dan kun je wedstrijden winnen", aldus Berga. "Alleen als je dom gaat rijden, gaat het mis."

Vreugdenhil neemt afscheid van langebaan

Vreugdenhil (32) heeft het afgelopen zomer ook over een andere boeg gegooid. Nu hij afscheid heeft genomen van de langebaan is hij ook anders gaan trainen. "Ik heb minder statische training gedaan. Ik wil weer vanuit souplesse gaan schaatsen en minder op kracht. Ik heb een hele goede zomer gedraaid en ik word mentaal ook steeds sterker."
Ook voor hem tellen dit seizoen vooral Nederlandse titels en wedstrijden op natuurijs. "Ik wil alles op kunstijs wel inleveren voor een mooie natuurijswedstrijd."

Jaap Edenbaan Amsterdam

De vrouwen trappen morgenavond om 19.00 uur af met hun wedstrijd over 80 rondes op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De mannen volgen om 20.00 uur voor een wedstrijd over 125 rondes.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.