'Met 23 miljoen los je problemen in de melkveesector niet op'

ASSEN - De 23 miljoen euro die staatssecretaris Martijn van Dam in de melkveehouderij wil steken om de mestproblemen op te lossen, is veel te weinig.
Dat vindt directeur Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
Hij zei dat vanmiddag in het Radio Drentheprogramma Cassata. "Het aantal koeien fors inkrimpen is een belangrijke stap. Maar er moet veel meer gebeuren. Ik pleit voor een masterplan voor de verduurzaming van de melkveesector. Daar moeten de sector en de zuivelindustrie ook fors aan bijdragen", vindt Hoekstra.
Lees meer: Drentse melkveehouders zijn boos: Wij zitten letterlijk in de shit
Mestoverschot
In de strijd tegen het mestoverschot in de melksector wil staatssecretaris Martijn van Dam koeien opkopen. Daarmee wil hij bereiken dat Nederland weer aan afspraken met de Europese Unie voldoet.
Van Dam wil 23 miljoen euro voor dat doel inzetten, vertelde hij gisteravond in het programma Nieuwsuur. Hij wil daarmee bereiken dat de veestapel sneller krimpt. Boeren kunnen bijvoorbeeld compensatie krijgen, als ze besluiten een koe niet te vervangen als die uitgemolken is.

Problemen door afschaffing melkquotum

Het ging vorig jaar mis in de Nederlandse melkveehouderij, toen het Europese melkquotum verdween. Boeren gingen fors uitbreiden, om meer melk te produceren. Toen de melkprijs ook nog eens flink zakte, door problemen op de wereldmarkt, kochten boeren nog meer koeien om het hoofd boven water te houden.
Nederlandse boeren hebben nu te veel mest, en daardoor komt er teveel fosfaat vrij. Dat is een stof die van nature in mest zit en in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. "We moeten in elk geval minder mest produceren. Minder koeien zou helpen'', aldus Van Dam. Volgens hem zijn er zeker 200.000 koeien meer dan is afgesproken met de Europese Unie.

Is 23 miljoen genoeg?

LTO-voorzitter Arend Steenbergen van de afdeling Drenthe weet niet wat de staatssecretaris precies wil met die 23 miljoen euro. Steenbergen heeft dan ook geen idee of het genoeg is om de veestapel op korte termijn in te krimpen. "Je hebt zoveel verschillende bedrijven. Hoe wil hij dat gaan doen? Pakt hij alleen de grote melkveebedrijven aan, die fors uitgebreid zijn? Wordt het een collectieve maatregel of gaat het om maatwerk? Dat wordt nog een hele puzzel."
Steenbergen is het met Hoekstra eens, dat er naast inkrimping een duurzaamheidsslag gemaakt moet worden door de sector. "En daarvoor is in Drenthe een plan in de maak. We zijn er druk mee bezig."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.