Partner vermoorde Berend Smit start petitie uit ongenoegen over rechtsstelsel

Ciska Postma (Rechten: RTV Drenthe)
Ciska Postma (Rechten: RTV Drenthe)
WAPSERVEEN - Ciska Postma uit Wapserveen, de partner van de vermoorde Berend Smit uit Dwingeloo, is een petitie gestart op internet.
Ze wil dat de voorwaarden voor een levenslange gevangenisstraf in Nederland worden aangepast.
Volgens Europese regels moet er bij levenslange celstraffen een plan zijn dat perspectief biedt voor de veroordeelden. Maar in Nederland is dat perspectief er niet. Gevolg: een levenslange celstraf wordt maar sporadisch opgelegd.

Olievlek

"Ik ben erg benieuwd wat hieruit komt. Het is het enige wat ik nog kan doen. Ik wil dit zoveel mogelijk in de bekendheid brengen. Ik hoop dat mijn vrienden de petitie delen en dat dan hun vrienden het weer delen. Zodat het zich als een olievlek verspreidt", zegt Postma.

Dertig jaar cel

In 2012 wordt Postma's partner Berend Smit om het leven gebracht door de Hoogeveense broers Marcos en Admilson R. Na het uitlaten van zijn hondjes komt Smit niet thuis. Een paar dagen later wordt hij dood gevonden. Hij blijkt te zijn neergeschoten. Een half jaar later brengen de broers ook het echtpaar Veenendaal om het leven in Exloo. Marcos en Admilson R. zijn vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar.
Lees meer: Moordbroers Admilson en Marcos R. moeten dertig jaar de cel in Te lage straf
Postma kan zich niet vinden in die straf. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Dat beroep dient woensdag. Postma is daar bij en maakt gebruik van haar spreekrecht. "Dat wordt een aangrijpend verhaal. Ik ga nu vertellen wat het mij heeft gedaan de afgelopen jaren."
Lees meer: Nabestaande heeft dubbel gevoel bij vonnis moordbroers: 'Ze zijn niet eerlijk geweest' Wat Postma betreft verdwijnen de broers uiteindelijk alsnog levenslang achter de tralies. Maar die kans is groter als de regels voor levenslang worden aangepast. Daarom hoopt ze dat haar petitie effect heeft.
Eerder deze week liet ook Marjan Veenendaal, de dochter van het vermoorde echtpaar uit Exloo, weten dat wat haar betreft de beide broers levenslang de cel ingaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.