Monsters, rebellen en super-mutanten tijdens LARP-weekend in Roden

RODEN - Het is 2704 en de aarde is verwoest door een vijftal zware oorlogen. Zombies, mutanten en andere rare wezens liggen op de loer. De mensheid moet zich in deze post-apocalyptische wereld maar zien te redden.
Dat is in grote lijnen waar het verhaal van Fase 3 over gaat. Het is een rollenspel waar verschillende deelnemers aan mee doen. Dit weekend werd het gespeeld in Roden.

Fase 3 LARP

Live Action Role Play, dat is waar LARP voor staat. Deelnemers aan de LARP-evenementen spelen een rollenspel in een zelfbedachte wereld. Bij Fase 3 is de aarde door oorlog verscheurd en in die setting bedenken de deelnemers zelf een karakter dat ze tijdens de verschillende evenementen spelen.
Elk afzonderlijk evenement dat Fase 3 organiseert is een deel van een groter verhaal. Spelers spelen dus een verhaal dat door de organisatie van Fase 3 wordt bedacht. Voor hen is elk LARP-weekend een verrassing.

Organisatie

Om de evenementen mogelijk te maken moet heel wat gebeuren. Achter iedere LARP-bijeenkomst zit een organisatie van rekwisietenmakers, spelleiders, verhalenschrijvers en anderen die hand-en-spandiensten verrichten.
Door Nederland heen zijn allerlei LARP-verenigingen met ieder een eigen verhaallijn. Net als dat er verschillende sportclubs zijn. Zo kunnen deelnemers in plaats van voetbal of korfbal een viking spelen, een soldaat of zoals bij Fase 3 een rebel in 2703.

Uitlaatklep

Voor de deelnemers is het niet alleen toneelspelen in een zelfgemaakt kostuum. Velen van hen vinden het fijn om even uit hun eigen leven te stappen en iemand anders te spelen. Bijvoorbeeld een leider of een vooraanstaand persoon.
"Zeker voor de mensen die daar in het dagelijks leven moeite mee hebben is dit een hele goede manier om daaraan te wennen", zegt een van de deelnemers. "Op sociaal vlak leert het je ook heel veel", valt iemand hem bij. "Buiten de poort ben ik echt een introvert. Ik kan niet praten voor een menigte, ik kan helemaal niks doen, maar met dit karakter sta ik daar boven op de een of andere manier."
De spelers zijn zaterdagmiddag begonnen en zaten vierentwintig uur lang in hun rol.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.