Extra geld voor nieuwe ontwikkelingen in de zorg

ASSEN - Slimme wc-brillen, COPD-T-shirts en anti-doorligmatrassen. Drentse vindingen die de zorg beter kunnen maken.
Een nieuw onderzoeks- en opleidingscentrum krijgt twee miljoen euro startkapitaal om nieuwe uitvindingen te doen en de bestaande ideeën verder uit te werken. In totaal krijgen zestien
in Nederland geld voor dit soort projecten.
De zogeheten innovatiewerkplaats is een samenwerking van allerlei partijen in Drenthe; opleidingen, bedrijven en de overheid.
Mbo-studenten werken bij de werkplaats samen met hbo-studenten, zorginstellingen en bedrijven aan nieuwe ontwikkelingen in de zorg. "We zien dat de zorgvraag toeneemt en dan is innovatie nodig", aldus gedeputeerde Henk Jumelet.

Wc-bril

Een voorbeeld daarvan is de slimme wc-bril. "Door een patiënt te wegen en de kleur en troebelheid van de urine te meten, kun je zien of iemand last heeft van ondervoeding of een urineweginfectie."
Studenten van de Hanzehogeschool ontwikkelden een prototype met een witte bril, maar na een gesprek met mensen op de werkvloer bleek een donkere bril veel beter zichtbaar voor mensen met dementie.
Daarnaast is een matras ontwikkeld dat met sensoren meet wanneer het tijd is de positie van een patiënt te laten veranderen, om doorligwonden te voorkomen.

Noodzaak

Interzorg is een van de bedrijven die meedoet aan het project. Mede om de werkdruk voor het personeel omlaag te brengen. "Mensen in de zorg vinden het lastig om techniek toe te laten in hun werk, maar er komen steeds meer ouderen met een heel zware zorgvraag. Bovendien stellen mensen steeds hogere eisen aan het comfort dat geboden wordt", zegt Astrid-Odile de Visser van Interzorg.

Twee miljoen

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt ruim een half miljoen euro beschikbaar voor het Drenthe College. Nog eens 650.000 euro komt bij de provincie, gemeente en de school vandaan. De rest van het geld wordt geïnvesteerd door het bedrijfsleven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.