WK afstanden is speerpunt voor Marije Joling

SCHAATSEN - "De WK afstanden is dit het speerpunt. Volgend jaar staan de Spelen voor de deur. Het grote doel is om daar de 3.000 meter te rijden.. En dit jaar wil ik die afstand op het WK afstanden rijden en dan wil ik ook graag de 1.500 meter meenemen".
Dat zegt schaatsster Marije Joling (29) uit Assen. Zij stapte dit seizoen in een nieuw avontuur. Onder de Australische trainster Desly Hill rijdt ze voor Team Victorie. Daar is ze ploeggenote van ondermeer sprinters Michel Mulder en Jesper Hospes en lange afstandsspecialiste Carlijn Achtereekte.


Financiële ondersteuning

Team Victorie heeft voor komend weekend een tijdelijke sponsor gevonden in de Antea Group. Ook heeft Joling met Lasaulec een privésponsor gevonden. En dat werd tijd ook.
"Het trainingskamp in Inzell hebben we bijvoorbeeld zelf betaald. Dat loopt wel op, dat houden we niet altijd vol. Aan de andere kant is het best eens goed om te weten hoeveel geld er in omgaat en weet je nu weer wat je altijd voor lief neemt."

Veel geskeelerd

Ondanks het ontbreken van een geldschieter heeft de ploeg geen concessies aan het trainigsprogramma gedaan. Joling staat er goed voor.
"Ik leer veel in deze ploeg en dat neem ik mee op het ijs. Ik voel me ook heel stabiel op het ijs en minder foutjes. Daar ben ik heel blij mee."
De opzet van de ploeg en het trianingsprogramma is anders dan voorgaande jaren bij Corendon. "Ik zat altijd in een allroundploeg met wat middenafstandsspecialisten. Nu zijn er ook vijf sprinters. Daarnaast heeft Desley Hill een ander trainingsprogramma. We skeeleren heel veel. Dat vond ik nooit leuk, maar nu inmiddels wel".

Generale voor de Spelen

Voor Joling vormt dit seizoen de basis voor het Olympisch seizoen van volgend jaar. "Dit programma wil ik graag volgend jaar weer rijden, met hier en daar wat verbeteringen uiteraard. Maar daarom is dit jaar een soort generale."
Haar favotiete afstand de 3.000 meter is tegenwoordig weer een uiterst sterk bezette afstand in het vrouwenschaatsen.

Nivo is hoog
"Dat zie je nu aan het begin van het seizoen al. Sablikova rijdt al 4.00 minuten. Twee dames uit Nederland hebben al 4.03 gereden. Ik zelf 4.04 en er zijn er twee die 4.05 hebben gereden. En dat is pas in het begin van het seizoen. Het nivo is dus heel hoog."
Joling rijdt komend weekend tijdens de KNSB Cup in Groningen de 1.500 meter en de 3.000 meter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.