16 miljoen voor Drentse boeren die bestrijdingsmiddelen in water willen terugdringen

ASSEN/WAPSE - Boeren en tuinders kunnen vanaf nu subsidie krijgen om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in beken, sloten en vaarten terug te dringen. Europa geeft hiervoor acht miljoen euro en dit bedrag wordt verdubbeld door de vier waterschappen in Drenthe en de provincie.
Volgens de provincie en de vier waterschappen loopt Drenthe met het zogenaamde Deltaplan Agrarisch Waterbeheer in ieder geval in Noord-Nederland voorop.

Spoelplaats eerste project

Het eerste project dat profiteert van het subsidiegeld gaat volgende week in Wapse van start. Daar wordt een nieuwe spoelplaats voor trekkers en landbouwmachines aangelegd. De nieuwe spoelplaats gaat ook gewasbestrijdingsmiddelen opvangen.
Freddie Oostra van werktuigenvereniging De Noeste Vlijt is blij met de nieuwe spoelplaats. "Er is hier veel bollenteelt en veel mensen hebben daar niet zo'n goed gevoel bij. Met deze spoelplaats kunnen we als landbouwers toch weer een stap in de goede richting doen."
De nieuwe spoelplaats in Wapse en de aankoop van een stuk grond kost 180.000 euro. Teveel voor de vereniging. De subsidie komt daarom goed van pas.

Gewasbeschermingsmiddelen opvangen

Oostra: "De oude spoelplaats is achttien jaar oud en vangt alleen olie en vet op. De nieuwe spoelplaats voldoet aan de nieuwste eisen en wetten. Daar kunnen we ook machines schoonmaken die gewasbeschermingsmiddelen spuiten. Maar het gaat ook om pootmachines en maiszaaiers, want ook hiermee gebruik je bestrijdingsmiddelen."

Waterschap stimuleert projecten

Henk Oegema van waterschap Drents Overijsselse Delta vindt het belangrijk dat boeren vooraf al nadenken over duurzaam watergebruik. "Het gaat om duurzaamheid op lange termijn. Dat project in Wapse is tegelijk een voorbeeldproject waarmee kennis wordt ontwikkeld. Zo hopen we aan de voorkant iets te stimuleren in plaats van achteraf te bestraffen."

Water vasthouden op akkers

Het deltaplan is ook bedoeld voor projecten waarmee landbouwgrond meer regenwater kan vasthouden, bijvoorbeeld door meer zwarte grond toe te voegen aan akkers. Maar het gaat ook om het slimmer gebruiken van zware landbouwmachines. Die machines drukken de grond te veel dicht, zodat het regenwater te snel wegstroomt.
De provincie heeft goede hoop dat de subsidie resultaat heeft. Gedeputeerde Cees Bijl: "Het is een stap in de goede richting, maar er zullen meer moeten volgen. Want we willen zorgen voor een goede kwaliteit en kwantiteit van het water."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.