Pleegmoeder: Het is mooi een kind op te zien bloeien

ASSEN - Vijf pleegkinderen en twee biologische kinderen heeft Margriet. Samen met haar man besloot ze achttien jaar geleden om pleegkinderen op te nemen in hun gezin.
Het gezin van Margriet is een van de ongeveer vierhonderd pleeggezinnen in onze provincie. Dit weekend werd duidelijk dat er te weinig pleeggezinnen zijn in Drenthe. Volgens Yorneo, de organisatie die de pleegzorg in Drenthe regelt, is de vraag naar pleegzorg zelfs toegenomen met tien procent.
Lees meer: Nog steeds te weinig pleegouders in DrentheTrauma
Maar hoe is het om een pleegkind op te vangen in je gezin? Margriet: "Er komen hier kinderen binnen die allemaal een trauma hebben meegemaakt en het ene kind is minder beschadigd dan het andere kind. Soms is het kind zo beschadigd dat we niet de zorg kunnen bieden die het kind nodig heeft. Dat gebeurde afgelopen jaar bijvoorbeeld. We kregen wel alle hulp van Yorneo, maar alsnog is hij in juni op een groep gaan wonen. Voor alle partijen was dat beter. Maar dat doet wel wat met me als pleegmoeder. Dat je het voor je gevoel niet gered hebt."
Maar natuurlijk gaat het ook vaak genoeg goed en daar haalt Margriet haar energie uit. "Het is mooi om een kind op te zien bloeien."

Uit huis geplaatst

Margriet nam ook het zoontje van Christa in huis. "Mijn kind is hier geplaatst, doordat ik een vrij slecht huwelijk had met veel bedrog en leugens. Op een gegeven moment liep het zo de spuigaten uit dat Jeugdzorg zei: het is genoeg. De kinderen worden uit huis geplaatst. Daardoor is mijn kind dus hier in een pleeggezin geplaatst", vertelt Christa.

Vrede

Ze vervolgt: "Je hele wereld valt als een kaartenhuis in elkaar. Je raakt alles kwijt wat je lief is, waardoor je helemaal van de kaart bent. Het is het ergste wat je mee kunt maken. Nu zijn we een paar jaar verder en kijk ik er anders tegenaan." Inmiddels heeft Christa er vrede mee dat haar kinderen uit huis zijn geplaatst. "Natuurlijk horen ze bij mama thuis, maar helaas is dat niet zo."
Volgens pleegmoeder Margriet gaat het goed met het zoontje van Christa in het pleeggezin. "Wij zagen wel een jongetje dat dingen had meegemaakt. Dat kon je aan z'n motoriek zien, hij viel erg veel. Dat is nog steeds zo. Maar hij woont nog steeds bij ons en dat gaat goed. Hij is helemaal ingegroeid in ons gezin."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.