Vaarroute door Assen nadert voltooiing

ASSEN - Voor de zomer varen de eerste bootjes over de nieuwe vaarroute door Assen, verwacht wethouder Harmke Vlieg.
De aanleg van de Blauwe As, zoals de vaarroute heet, is bijna klaar. Alleen de Groningerbrug en de sluis aan de Havenkade moeten nog worden afgebouwd. "Het werk ligt op schema en ook nog binnen het budget", vertelt wethouder Harmke Vlieg die vandaag een rondleiding kreeg bij de sluis.

Bouwput

Op de plek waar de sluis moet komen, staan damwanden. Het water is weggepompt en op de bodem van de bouwput is beton gestort. "De belangrijkste reden voor de betonvloer is dat wij hier enkele meters onder het waterniveau droog kunnen staan en de rest van de sluis goed kunnen bouwen", vertelt uitvoerder Erik ten Klooster.
De aannemer verwacht dat de betonconstructie voor het einde van dit jaar klaar is, daarna wordt de sluis afgebouwd. "In deze sluis zullen de schepen tweeënhalve meter naar beneden zakken en vervolgens weer verder varen", aldus Ten Klooster De sluis wordt in april volgend jaar opgeleverd.

Blauwe As

Het project de Blauwe As startte in maart 2012. Als de werkzaamheden klaar zijn, kunnen schepen via de Vaart en het Kanaal naar het Havenkanaal varen. Via het Noord-Willemskanaal kunnen de boten de stad dan weer verlaten. Het project De Blauwe As kost 50 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd met Rijksgeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.