Noodweer in Drenthe veroorzaakt extra branden

Extra risico op brand in ondergelopen schuurtjes en huizen na hevige regenval  (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Extra risico op brand in ondergelopen schuurtjes en huizen na hevige regenval (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ASSEN - De zware regenval in augustus vorig jaar heeft geleid tot meer brandschade in Drenthe. Dat blijkt uit een overzicht van brandschadeclaims dat is opgesteld door de Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland.
Vanuit Drenthe kwamen vorig jaar dertien procent meer brandschadeclaims binnen na hevige regenval dan een jaar daarvoor.

Kortsluiting en woningbrand

Doordat er in korte tijd veel regen valt stromen vijvers over en komen kelders of schuurtjes onder water te staan. "En als daar dan stekkerdozen liggen lopen die vol met water en ontstaat er kortsluiting, of in het ergste geval brand", zegt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Volgens hem er is er overal waar elektra zit en waar het heel nat wordt kans op brand.

Veel extra claims

In de statistieken zijn forse uitschieters te zien in het aantal brandschadeclaims op de dagen met storm, bliksem en zware regenval. In 2015 leidde dat landelijk tot tweeduizend tot vierduizend extra branden. In Drenthe was in augustus 2015 een aantal dagen sprake van veel regen en onweer. Dat leidde tot extra brandschadeclaims, een stijging van dertien procent in vergelijking met 2014.
De verzekeraars gaan geen extra eisen stellen, maar hopen wel dat mensen zich meer bewust worden van de risico's.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.