PvdA Hoogeveen bezorgd over toekomst Attero

Attero in Wijster (Rechten: archief RTV Drenthe)
Attero in Wijster (Rechten: archief RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - De mogelijke verkoop van afvalverwerker Attero in Wijster zou wel eens ten koste kunnen gaan van de werkgelegenheid. Raadslid Stan van Eck van de PvdA in Hoogeveen spreekt in elk geval van verontrustende signalen.
Van Eck vraagt het college van B en W uit te zoeken wat de consequenties van verkoop van Attero zouden zijn. Volgens persbureau Bloomberg hebben drie Chinese bedrijven een bod uitgebracht op de afvalverwerker. Het zou gaan om een bedrag van 1 miljard euro.
Lees meer: 'Chinese biedingen op afvalverwerker Attero' Lees meer: '1 miljard euro geboden voor Attero' 60 werknemers uit Hoogeveen
“Hoewel Attero in een buurgemeente ligt, staan er wel degelijk Hoogeveense belangen op het spel”, vertelt Van Eck. “De gemeente Hoogeveen ligt letterlijk onder de rook van Attero. Ruim zestig inwoners van onze gemeente zijn werkzaam bij Attero. We maken ons zorgen over de werkgelegenheid. En het bedrijf verwerkt natuurlijk ook Hoogeveens huisvuil.”
Wereldkaart
"De laatste jaren staat het geld steeds voorop bij Attero. De huidige eigenaar Waterland heeft wat dat betreft al geen best imago. En nu gaan zij het waarschijnlijk verkopen aan een Chinees bedrijf. Dan komt het in handen van mensen voor wie Wijster een speldknopje op de wereldkaart is."
Sprinkhaankapitalisten
In 2014 heeft Waterland nog 183 miljoen euro aan dividend opgestreken. Terwijl in 2013 de aankoop maar 170 miljoen zou hebben gekost. Van Eck spreekt van sprinkhaankapitalisten die het bedrijf leegzuigen.
Morele vragen
"Het is allemaal binnen de grenzen van de wet, maar of het moreel ook kan is de vraag. Landelijk is de PvdA in elk geval bezig met een initiatiefnota om dit soort praktijken wettelijk aan banden te leggen."
Lees meer: 'Attero in Wijster kan financieel worden leeggezogen' 473.000 euro geleend
De PvdA in Hoogveen wil van het college van B en W ook weten of Waterland inmiddels 473.000 euro heeft terugbetaald. Dat is het bedrag dat Hoogeveen in het verleden bijdroeg aan de bouw van een verbrandingsoven van de toenmalige VAM.
Van Eck: "Vorig jaar vroegen we ook al aan het college om in gesprek te gaan en te vragen naar werkgelegenheidsgaranties. Het doel van zo'n gesprek moet ook zijn dat Hoogeveen de vinger aan de pols moet zien te houden. We kunnen natuurlijk niets dwingend opleggen. Maar mijn mapje over Attero wordt steeds dikker."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.