'Assen zal trots zijn op het Wapen van Drenthe'

ASSEN - Het is nog niet duidelijk wat er precies inkomt, maar eigenaar Jannes Janssens weet zeker dat het mooi wordt. "Assen zal straks weer trots kunnen zijn op Het Wapen van Drenthe."
Janssens is ervan overtuigd dat het historische herenlogement uit 1780 er weer fraai bij komt te staan. "Je moet door de rommel heenkijken", zegt hij tijdens een rondleiding door het verpauperde pand. "Het is koud, vochtig, vies en verwaarloosd. Maar ik ben nog steeds blij dat we het hebben gekocht. We gaan er zeker iets moois van maken."

Eerst de buitenkant

Medio volgend jaar moet eerst de buitenkant worden aangepakt. Daarna volgt de invulling van de benedenverdieping. Hiervoor zijn drie mogelijke huurders in beeld: het TT Museum, een restauranthouder en een buitenlands bedrijf dat er een showroom wil vestigen.

Wachten op TT Museum

"We streven ernaar dat we eind dit jaar duidelijkheid hebben", aldus Janssens. "Het TT Museum is eerst aan zet. We hebben een voorstel gedaan aan het stichtingsbestuur van het museum en wachten nu hun reactie af. Want ze hebben meer plekken op het oog. Als zij niet huren, gaan we naar de anderen."
De Asser ondernemer kocht het zwaar verpauperde pand in september via een veiling, samen met Rob Groot.
Lees meer: Wapen van Drenthe komt na veiling toch in handen van Asser ondernemersduoBreekwerkje
Pas sinds kort kunnen de nieuwe eigenaren erin, want bij de overdracht van het pand kregen ze verder geen sleutel. "Dat werd dus even een breekwerkje. We hebben de aannemer het slot eruit laten halen, en nieuwe sloten erop gezet."

Gigantisch groot

Lopend door het pand, langs de oude hotelreceptie, door de vroegere hotelkeuken, de eetzaal en de hotelkamertjes op de bovenste verdiepingen, erkent Janssens dat het een hele operatie wordt.
"Het is gigantisch groot. Groter zelfs dan we dachten. Maar er zal weinig overblijven van wat je nu ziet. Een paar muren blijven, de rest gaat eraf."

Woonstudio's

Op de twee bovenste etages komen tien woonstudio's. "Maar daar hebben we geen haast mee, eerst zijn de buitenkant en de begane grond aan de beurt. Die moeten er eerst weer mooi uitzien. Het afbouwen van de huurappartementen, daar nemen we de tijd voor."

Avontuur

Dat de klus zeker een miljoen euro gaat kosten, maakt Janssens zich geen zorgen over. "We wisten waar we aan begonnen met dit avontuur. Dat hebben we ingecalculeerd."
Ondanks de rigoureuze aanpak, zullen de Assenaren het pand zeker blijven herkennen, zo zegt Janssens. "We gaan geen gekke dingen doen. De kleur blijft en we hopen weer wat van de oude stijl terug te brengen, met behulp van historische foto's."

Medio 2019

De naam Het Wapen van Drenthe blijft ook. "Zeker, geen twijfel over mogelijk. Die blijft bestaan. En ik hoop echt dat de Assenaren weer trots worden op het pand."
Medio 2019 moet de klus klaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.