Oud-directeur Rendo ontkent aannemen miljoen euro smeergeld

De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/MEPPEL - Ja, hij heeft een miljoen euro gekregen van Electrabel, maar dat was geen smeergeld. Dat bleef voormalig Rendo-directeur Richard W. vandaag volhouden bij de noordelijke fraudekamer van de rechtbank in Assen.
Samen met oud-directeur Maus van L. van Electrabel wordt de Groninger verdacht van omkoping. De 67-jarige Van L. zou W. in 2006 een miljoen euro smeergeld hebben betaald.
Doel hiervan was dat Electrabel de energieleveringstak van Rendo kon overnemen, stelt het Openbaar Ministerie. Het Belgische Electrabel wilde met de overname voet aan de grond krijgen op de Nederlandse particuliere energiemarkt.
'Advieskosten'
Volgens het OM ontving ontving W. (57) het geld op een bedrijfsrekening en zou hij er ook voor hebben gezorgd dat Electrabel Rendo Energielevering BV kon overnemen. Dit deed W. door onder meer een ander energiebedrijf, het Deense Dong, dat Rendo ook graag wilde kopen, geen kans te geven. Ook zou hij de raad van commissarissen van Rendo onvolledige informatie hebben gegeven over de onderhandelingen.
In oktober 2006 nam Electrabel Rendo Energielevering BV voor 65 miljoen euro over. Van L. liet Electrabel het bedrag van een miljoen euro in zeven termijnen betaalde. In de boeken verantwoordde hij de zeven vervalste facturen aan W. als 'honorarium voor verrichte advieskosten'.
Medewerkers die kritische vragen stelden en naar specificaties bij de facturen vroegen, vertelde Van L. dat het ging om een 'heel speciale opdracht' en dat hij er niks over kon zeggen.
Zwijgrecht
Tijdens de zitting zei Van L., die ervoor was overgekomen uit Portugal, ook vrijwel niets. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. W., die tijdens de verhoren bij de FIOD altijd zijn mond had gehouden, vertelde wel zijn kant van het verhaal.
De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst in 2010 bij een controle van de boeken van Electrabel op een van de vervalste facturen was gestuit. Tijdens het onderzoek kwam de vermeende smeergeldaffaire aan het licht. Begin 2012 werden Van L. en W. opgepakt.

'Ik moest hangen'

W. beriep zich eerst op zijn zwijgrecht, omdat hij voor zijn gevoel bij voorbaat al veroordeeld was door de FIOD. "Vanaf de eerste minuut was voor mij duidelijk wat ze wilden: ik moest hangen. Daar wilde ik niet aan meewerken", aldus W..
Hij stelt dat hij het miljoen van Electrabel ontving voor advieswerk dat hij in de maanden na de overname van voor het bedrijf deed. Dat daarvan in de boeken van Electrabel en in zijn eigen administratie niets is terug te vinden, was volgens W. een keuze van Van L.. "Ik had het liever wel op papier gehad."
'Ondergronds'
De rechters van de fraudekamer ondervroegen W. de hele dag kritisch. "Het lijkt of er bij de gesprekken tussen u en Van L. over de overname van Rendo sprake was van bovengrondse, maar ook van schimmige ondergrondse onderhandelingen", aldus een van de rechters. W. ontkende dat.
Hij had op alle vragen een verklaring paraat. Wel was de oud-directeur zichtbaar nerveus. Morgen gaat de rechtbank verder met de zaak. Naar verwachting komt de officier van justitie dan ook met zijn strafeis tegen het tweetal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.