Moordbroers worden van elkaar gescheiden in de rechtszaal

Admilson R. wordt apart gehoord (tekening: Annet Zuurveen)
Admilson R. wordt apart gehoord (tekening: Annet Zuurveen)
LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft besloten om de broers Admilson en Marcos R. afzonderlijk van elkaar te horen.
Volgens het hof is de scheiding van de verdachten nodig voor een 'zuivere behandeling van de zaak'. Advocaat Wim Anker protesteerde tegen deze gang van zaken. "Het is een openbare zitting, wij worden verrast door deze beslissing", aldus Anker. Het protest vond geen gehoor bij het hof.

Persoonlijke omstandigheden

Na het verhoor over de misdrijven mochten de mannen weer samen in de zaal zitten tijdens het bespreken van hun persoonlijke omstandigheden. Daarbij gaat het onder meer over de psychiatrische onderzoeken.

Dertig jaar cel

Marcos en Admilson R. worden verdacht van het doodschieten van de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo en het wurgen van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (77) uit Exloo. De rechtbank in Assen veroordeelde de beide verdachten eerder tot dertig jaar cel.
Admilson werd vanmorgen als eerste gehoord. De oudste broer nam alle schuld op zich: "Ik ben degene die de heer Smit vermoord heeft. Ik ben degene die mevrouw Veenendaal vermoord heeft. Ik ben het die Jan Veenendaal vermoord heeft. Ik hoop dat dat duidelijk is. Marcos was er gewoon bij."
Eerder nam Admilson het ook al op voor zijn jongere broer.
Lees meer: Ik ga niet in hoger beroep als mijn broer Marcos een aanvaardbare straf krijgt Hoger beroep
Het hoger beroep dient vandaag en morgen bij het hof. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Marcos R. gingen in hoger beroep tegen de straf van de rechtbank.
U kunt hier onze liveblog volgen over de zaak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.