Admilson R. houdt vol: Ik heb de drie moorden gepleegd

De zaak dient bij het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
De zaak dient bij het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: archief RTV Drenthe)
LEEUWARDEN - In hoeverre is Marcos medeplichtig aan de moorden op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal? En gaat het bij de dood van Berend Smit om doodslag of moord? Daar vroegen de raadsheren van het gerechtshof vanmorgen op door bij het hoger beroep tegen Admilson (32) en Marcos (31) R. uit Hoogeveen.
De broers zijn apart gehoord tijdens de feitenbehandeling
. Het hof vond dit nodig voor 'een zuivere behandeling van de zaak'.

'Hulpje'

Oud-militair Admilson, gespierd en met geschoren hoofd, benadrukte nog weer eens dat hij de drie moorden heeft gepleegd. Marcos was 'er gewoon bij', was 'het hulpje'. De oudste broer spreekt nog steeds in militaire termen. Hij gebruikt termen als 'positief', 'negatief' en 'dat is correct'.
Marcos, gehuld in winterjas, reageerde open op vragen en bekende dat hij slachtoffer Greet Veenendaal heeft gewurgd: "Maar Admilson heeft het misschien afgemaakt, dat weet ik niet meer precies. Het is wazig."

Koelbloedig

De broers vertelden, net als vorig jaar in de Asser rechtbank, koelbloedig hoe ze de moorden hebben gepleegd. Voor de moord in Exloo vroeg Admilson aan Marcos: 'Wie wil jij, de man of de vrouw?'
"Wat bedoelen jullie daarmee?", wilde de voorzitter van het hof weten. "Om de daad te doen," aldus Marcos. "Wurgen?" Marcos: "Ja, dat ja."

Tranen

Nabestaanden van de drie slachtoffers reageerden emotioneel. Toen Admilson vertelde over het doden van Berend Smit, vloeiden de tranen bij Ciska Postma. Hij vertelde koel, met veel details, maar reageerde ook geregeld geïrriteerd naar de raadsheren.
Volg hier ons liveblog over het hoger beroep

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.