Drents landschap van Mesdag is weer 'thuis'

ASSEN - Na omzwervingen door onder meer de Verenigde Staten is 'Landschap nabij Vries met ploegende boer' van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) terug in Drenthe.
Het werk uit 1877 is vanaf morgen voor publiek te zien in het het Drents Museum in Assen.
Het werd verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het Drents Museum vlaste erop, omdat het Drenthe ook als onderwerp heeft.

Broer en schoonzus in Vries

"Mesdag logeerde regelmatig in Vries bij zijn broer Taco en schoonzus Gesina. In deze omgeving schilderde hij dit landschap", zegt een woordvoerder van het museum. Achterop het schilderij schreef Mesdag : 'Verzonden per spoor, Vries 29 september 1877'.

Verdwenen in Amerika

Het kunstwerk bevond zich ooit in de collectie van Panorama Mesdag in Den Haag. Nadat het rond de laatste eeuwwisseling naar Amerika verdween, was het al wel weer in een Nederlandse particuliere collectie.

Drentse Meestercollectie

Het Drents Museum wil de zogenoemde 'Drentse Meestercollectie' aanleggen. "Een verzameling van kwalitatief zeer hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp", laat het museum weten. In die collectie zitten ook 'Gezicht op kerk van Vries' van Hendrik Willem Mesdag en het schilderij van Gesina Mesdag-van Calcar met ook de naam 'Gezicht op de kerk van Vries'. Het laatste schilderij in de Meestercollectie is van Taco Mesdag en heet 'Herder met schaapskudde op Balloërveld; in de verte toren van Rolde'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.