Gedeputeerde Overijssel wil proef met zuiveren afvalwater oliewinning Schoonebeek

Pijpleidingen waarin het afvalwater wordt vervoerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
Pijpleidingen waarin het afvalwater wordt vervoerd (Rechten: archief RTV Drenthe)
SCHOONEBEEK - Er moet zo snel mogelijk een proef worden gedaan met het zuiveren van afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek.
Dat zegt gedeputeerde Lievers van Overijssel, meldt
. Volgens Lievers spreken steeds meer overheden buiten Overijssel zich uit tegen de injectie van afvalwater in Twentse lege gasvelden.

Duur en risico's

Op dit moment loopt een evaluatie naar de injectie van afvalwater. Uit een tussenrapportage van Royal HaskoningDHV zou blijken dat zuiveren betrekkelijk duur is en ook risico's voor het milieu met zich meebrengt.

Proef

Een bedrijf uit Sneek zegt het water wel goed te kunnen zuiveren, tegen relatief lage kosten. Lievers wil dat er een proef komt in samenwerking met het Friese bedrijf. De NAM zou die proef moeten betalen. Hij deed zijn uitspraken bij een commissievergadering van de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder liet de provincie Drenthe al weten liever het afvalwater te zuiveren in plaats van te injecteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.