FC Emmen doet zichzelf tekort tegen AZ: uit de beker

FC Emmen redde het niet in de beker tegen AZ. Ondanks veel kansen wint de thuisclub met 1-0 (Rechten: Roel Bos/sportfoto.org)
VOETBAL - FC Emmen is er niet in geslaagd de laatste 16 in de beker te bereiken. In Alkmaar verloor de ploeg van trainer Dick Lukkien van eredivisiesubtopper AZ met 1-0. Daarmee deed FC Emmen zichzelf tekort.
Matchwinner werd Robert Mühren die in de 64e minuut scoorde. Het was voor de invaller zijn eerste balcontact. De goal kwam uitgerekend in een fase waarin Emmen had toe moeten slaan, maar vier kansen onbenut liet.

1e helft

AZ startte, zoals verwacht, sterker dan FC Emmen maar Wout Weghorst en Dabney Dos Santos weigerden de trekker over te halen in het eerste kwartier. Drie keer was Dennis Telgenkamp de man die een openingstreffer voorkwam. FC Emmen speelde geduldig en compact en na de eerste aanvalsgolven van AZ werd ook de ploeg van trainer Dick Lukkien gevaarlijk. Henk Bos schoot op de lat na een voorzet van invaller Joeri Loen. Loen verving in de 18e minuut basisdebutant Kai Huisman die met een hamstringblessure van het veld moest.

Counters

In de laatste 25 minuten van de eerste helft bleven noemenswaardige kansen uit. AZ was wel een paar keer dreigend, maar de eindpass bij de thuisclub was te vaak te slordig. Emmen probeerde in de counter gevaarlijk te worden en was dat twee keer. Rogier Krohne schoot vanuit een moeilijke hoek op AZ-doelman Sergio Rochet en de mee opgekomen rechtsback Gersom Klok zag zijn schot vanaf zo'n zestien meter via Rens van Eijden naast gaan.

2e helft

AZ startte, net als in de eerste helft, sterk en was via Alireza Jahanbakhsh dichtbij de 1-0 maar zijn schot spatte boven een kansloze Telgenkamp uiteen op de lat.

FC Emmen vergeet te scoren

Daarna was het de beurt aan Emmen, dat tot vier keer toe dichtbij de 0-1 was. Sander Rozema tikte de de bal twee meter voor de doellijn precies tegen AZ-doelman Sergio Rochet aan. De tweede grote kans kwam twee minuten later. Joeri Loen kapte zich fraai vrij, maar krulde de bal in de handen van Rochet. AZ was gewaarschuwd, maar de honger van Emmen was nog steeds niet gestild. Rogier Krohne kreeg twee dotten van kansen, maar die waren niet besteed aan de spits.

Wet van Murphy

Het thuispubliek schreeuwde steeds luider om Robert Mühren en AZ-trainer John van den Brom gaf in de 62e minuut gehoor aan die smeekbedes. Twee minuten na zijn entree schoot de oud-Volendammer AZ naar 1-0. Het was de Wet van Murphy: als jezelf niet scoort, dan doet de tegenstander het.

Maier en Siekman

FC Emmen bleef in een goed resultaat geloven en was nog twee keer dichtbij de, zeker niet onverdiende, 1-1. Tim Siekman schoot na zwak uitverdedigen van AZ de bal te slap in en invaller Viktor Maier pegelde snoeihard, maar ook recht op de de vuisten van Rochet.
En zo kwam de verdiende gelijkmaker niet en eindigt het bekeravontuur voor FC Emmen voor de zoveelste keer in de 2e ronde.