Schaatsers Born en Deelstra maken jacht op gevestigde orde

SCHAATSEN - In Groningen gaat vrijdag het seizoen van de langebaanschaatsers officieel van start. Drie dagen lang wordt er gestreden om tickets voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden.
Het is een strijd tussen de gevestigde orde en gretige nieuwkomers, waar de 23-jarige Joost Born uit Schipborg er een van is. Hij is een beetje een laatbloeier: Born ontdekte het schaatsen pas op zijn vijftiende en probeerde daarvoor veel verschillende sporten uit.


Hoogbegaafd in sport

"Mijn juf van de basisschool heeft tegen mijn ouders gezegd dat ik hoogbegaafd ben in sport. En ik heb inderdaad heel veel sporten gedaan. Ik ben best laat begonnen met schaatsen. Ik heb atletiek, skiën, zwemmen, tennis en hockey gedaan.
Ondanks dat Born een laatbloeier is, stond hij er twee weken geleden in Deventer ineens: met 35.86 reed hij zich tussen de grote mannen op de 500 meter.
Maar op welke afstand presteert Born eigenlijk het best? "Dat is een lastige vraag. Ik heb zelf het idee dat ik de 1.500 meter goed kan rijden. Op dit moment ligt mijn specialiteit echt op de kortere afstanden."

Lastig

Volgens trainer Gianni Romme zit Born op de goede weg. Maar of hij komend weekend in de top vijf eindigt, is nog maar de vraag. "Hij kan zeker een goede 500 meter rijden. Maar ik denk dat als je werkelijk naar de toppers kijkt, het heel lastig zal zijn. Het zit heel dicht bij elkaar." Born komt komend weekend in actie op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Niek Deelstra

Borns 18-jarige ploeggenoot Niek Deelstra uit Hoogeveen plaatste zich voor de 500 meter. Hij heeft vertrouwen in zijn prestaties dit weekend.
"Ik heb een goed trainingskamp gehad in Inzell. Ik heb grote stappen gemaakt en hoop dat ik iets moois kan neerzetten op de KNSB Cup dit weekend."
Trainer Gianni Romme: "Hij is nog junior, dus met hem gaan we echt een traject in richting de juniorenkampioenschappen. En wat hij in zijn hoofd heeft: hij wil gewoon de 500 meter gaan winnen op het WK."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.