Militairen Havelte moeten Russen buiten de deur houden

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade (Rechten: archief RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade (Rechten: archief RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
HAVELTE - Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte vertrekken in maart naar Litouwen vanwege de Russische dreiging.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert maakte gisteren tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel bekend dat ongeveer tweehonderdvijftig militairen worden ingezet. De Nederlandse troepen ondersteunen een zogenoemde battlegroup die wordt geleid door Duitsland. Nederland stuurt niet alleen grondtroepen, maar ook vier F16-gevechtsvliegtuigen.

Havelte

De brigade in Havelte beschikt over de zwaarste Nederlandse pantservoertuigen die nodig zijn om de Russen ervan te weerhouden Litouwen binnen te vallen. De militairen in Havelte hebben onder andere de beschikking over de CV90, een pantservoertuig dat ook ingericht is voor het vervoeren van personeel.

Nederlands-Duits bataljon

De Nederlanders in Litouwen vormen samen met de Duitsers een bataljon dat uit ongeveer achthonderd man bestaat. De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn sinds de Koude Oorlog niet meer zo hoog opgelopen. Polen en de Baltische Staten voelen zich bedreigd sinds Rusland De Krim in Oekraïne tweeënhalf jaar geleden annexeerde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.