Vliegtuigen wijken van Schiphol uit naar Eelde door mist

Drie toestellen zijn geland in Eelde (Rechten: ANP / Sander Koning)
Drie toestellen zijn geland in Eelde (Rechten: ANP / Sander Koning)
EELDE - Verschillende vliegtuigen die vanochtend op Schiphol moesten landen, zijn door dichte mist uitgeweken naar andere vliegvelden waaronder Groningen Aiport Eelde.
Door de dichte mist in Amsterdam zijn drie KLM-toestellen geland op de Drentse luchthaven. Door de dichte mist hadden de vliegtuigen moeite om aan de grond te komen. In verband met de veiligheid werd daarom uitgeweken naar vliegvelden in de buurt.

Te dicht op elkaar

Onno de Jong van Airport Eelde legt uit dat luchthavens een systeem hebben waarmee vliegtuigen bij slecht zicht alsnog kunnen landen. "De luchtverkeersleiding moet op gegeven moment overschakelen op radarbeeld, en niet meer op zicht." Volgens hem wordt daardoor de afstand tussen de vliegtuigen groter.
Om toch veilig te kunnen landen, loopt de tijdsplanning van de luchthavens op een gegeven moment zo ver uit dat de vliegtuigen moeten uitwijken.

Vervolg van de reis

De drie toestellen die geland zijn in Eelde, komen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Rond kwart voor twaalf konden de toestellen alsnog naar hun eindbestemming Schiphol. De meeste passagiers bleven volgens De Jong gewoon in de toestellen zitten.
Ook blijven er in Amsterdam voorlopig toestellen aan de grond. Hoe lang de problemen nog duren is volgens de luchtverkeersleiding van Nederland niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.