'Marcos volgde Admilson blindelings, hij kon zich niet verzetten'

Marcos R. kan niet gestraft worden voor moord, zegt zijn advocaat. (tekening: Annet Zuurveen)
Marcos R. kan niet gestraft worden voor moord, zegt zijn advocaat. (tekening: Annet Zuurveen)
LEEUWARDEN - Het gerechtshof heeft drie opties voor de straf van Marcos R.. Dat zijn: dertig jaar cel, een lange celstraf met tbs en een kortere celstraf met tbs. Dat bepleitte zijn advocaat Wim Anker vanochtend voor zijn cliënt bij het gerechtshof in Leeuwarden.
Marcos (31) staat met zijn broer Admilson in hoger beroep terecht voor het ombrengen van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie opnieuw
tegen de Hoogeveense broers.

Onnadenkend

Advocaat Evert van der Meer, die over de misdrijven inhoudelijk pleitte, vindt dat Marcos alleen kan worden veroordeeld voor doodslag op het echtpaar Veenendaal en diefstal van de pinpas van Berend Smit. "Marcos volgde Admilson blindelings, bijna onnadekend. Hij kon zich niet verzetten", aldus Van der Meer.
Volgens de raadsman was het Admilson die Smit doodschoot op het Dwingelderveld. Ook bij het wurgen van het echtpaar Veenendaal in Exloo nam Admilson het voortouw. "Bij hem was geen sprake van voorbedachte raad." Daarom pleitte Van der Meer ervoor dat alleen doodslag te bewijzen is.
Gisteren zei Admilson zelf dat hij de drie moorden heeft gepleegd en Marcos slechts zijn hulpje was.

Levenslang

Een levenslange straf is voor beide broers geen optie omdat het volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inhumaan is. Daarom legde de rechtbank het niet op en moet het hof het ook niet opleggen, vindt advocaat Wim Anker.
Ook niet nu staatssecretaris Dijkhoff een brief heeft gestuurd over dat hij plannen heeft de uitvoering van de levenslange celstraf in ons land aan te passen. "Het hof moet zijn besluit daarover niet afwachten", aldus Anker in zijn pleidooi.
Anker vindt bovendien dat de politiek niet op de stoel van de rechter moet gaan zitten.
Lees meer: 'Politiek moet zich niet met rechtspraak bemoeien'
Rest van de dag
Na de advocaten van Marcos is het de beurt aan raadsvrouw Noortje Lut die Admilson bijstaat. Ook krijgen de nabestaanden vanmiddag het woord. Volg hier ons liveblog.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.