OM eist drie jaar cel tegen oud-directeur Rendo

De zaak speelt bij de rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De zaak speelt bij de rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/MEPPEL - Voor omkoping en valsheid in geschrifte heeft het Openbaar Ministerie drie jaar cel geëist tegen voormalig Rendo-directeur Richard W. uit Groningen. Ook wil het OM dat hij een boete van een ton betaalt.
De medeverdachte Maus van L. uit het Gelderse Wezep hoorde een celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Van L. heeft als oud-directeur van het Electrabel in 2007 in het geheim een miljoen euro aan Richard W. betaald, zodat de energietak van Rendo ongestoord door Electrabel kon worden overgenomen.


Geldwolf

Naast de celstraf moet de geldzucht van de Groninger W. worden beteugeld, meende de officier. Hij eiste daarom naast de celstraf ook een boete van een ton. De miljoen euro was gestort op de rekening van het bedrijf waar W. grootaandeelhouder van was. Dit bedrijf moet dit corruptiegeld aan de staat terugbetalen. Daarnaast eiste de officier voor dit bedrijf een boete van een half miljoen.
Succes
Het bedrijf in België wilde zich roeren op de Nederlandse energiemarkt. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen wendde de toenmalige Electrabaas Van L. zich tot het veel kleinere Rendo. Hij wilde een succes scoren en Rendo moest koste wat het kost worden overgenomen. In het eerste gesprek zouden de heren al hebben gesproken over een onderhandse betaling van een miljoen, zei de officier. Dit om verdere concurrenten buiten de deur te houden. Zoals de Deense Dong, die achteraf gezien een beter bod voor ogen had.

Vorstelijk
De zaak kwam in 2010 tijdens een boekencontrole door de Belastingdienst bij Electrabel aan het licht. De controleurs stuitten op ‘bedenkelijke facturen’ waarop vorstelijke bedragen stonden voor ‘verrichte advieskosten’. Electrabel had bijna 1,2 miljoen betaald aan de toenmalige Rendo-directeur W. Die als directeur een jaarsalaris van bijna twee ton genoot, zei de officier.

Computermodel
W. zei tegen de rechters dat de miljoen euro nodig was voor een computerprogramma dat W. had laten ontwikkelen. Maar dit programma is nergens teruggevonden. Ook kende niemand binnen Electrabel het bestaan van een nieuw computerprogramma. De officier gelooft dit verhaal dan ook niet.

Haijo Apotheker
De negen gemeenten in Drenthe en Overijssel zijn als Rendo-aandeelhouders zeker 3,5 miljoen euro misgelopen. Haijo Apotheker, die destijds burgemeester was van gemeente Steenwijkerland, werd tijdens het onderzoek nog gehoord over deze merkwaardige overname door Electrabel. De huidige burgervader van Súdwest-Fryslân zei dat hij niets wist van een beter bod van de Deense partij. Hij was onjuist voorgelicht door de toenmalige Rendo-directeur Richard W.

In en in corrupt
De officier van justitie noemde de oud-Rendo topman ‘in en in corrupt’. Want de Groninger is ook verdachte in een grootscheepse fraudezaak rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo, zo luidt de verdenking in deze zaak, werd naar de centrale gepompt en kwam via een achterdeur bij bedrijven van oud-directeuren, onder meer W., terecht. De rechtbank buigt zich medio 2017 over deze omvangrijke fraudezaak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.