Drenten opgeschrikt door aardbeving in Italië

Italië werd gisteravond getroffen door twee aardbevingen (Rechten: ANP / Massimo Percossi)
Italië werd gisteravond getroffen door twee aardbevingen (Rechten: ANP / Massimo Percossi)
ITALIË - Met de heftige aardbeving van twee maanden terug nog vers in het geheugen werd Centraal-Italië gisteravond opnieuw opgeschrikt door een tweetal bevingen.
Een havo/vwo-klas van het Carmelcollege in Emmen is op schoolreis in het gebied. Allen zijn ongedeerd.

Geschrokken

"Op dit moment gaat het goed met ze", zegt Martine van der Wel van het Carmelcollege. "Wel zijn ze enorm geschrokken." De leerlingen van de Emmense school verblijven zo'n honderd kilometer boven het epicentrum van de beving. De schok was wel duidelijk te merken in het gebied.
De leerlingen verblijven tijdens hun reis bij gastgezinnen in de buurt van Ancona. "De meeste gezinnen zijn heel rustig gebleven", zegt Van der Wel. Sommigen zijn onder de tafel gaan zitten.

Communicatie

De leerlingen zaten verspreid over meerdere gastgezinnen, dus de communicatie verliep via de telefoon, zegt Van der Wel. Ze vertelt dat twee docenten een WhatsApp-groep zijn gestart waarin iedereen sprak met elkaar. Ook het thuisfront is middels de telefoon vlot op de hoogte gebracht van de huidige situatie.
Vandaag hadden de leerlingen een vol programma, maar die is geschrapt. Van der Wel grapt dat sommige leerlingen dat helemaal niet zo erg vinden.

Van Assen naar Italië

Zo'n 45 kilometer beneden het epicentrum, in het plaatsje Riëti, woont de Drentse Greta Venekamp. Ook zij maakt het goed.
Ongeveer een jaar geleden verhuisde ze van Assen naar Italië voor de liefde. Ze vertelt dat ze de aardbeving van augustus nog niet vergeten is. "De impact van de aardbeving van twee maanden geleden heeft er ingehakt. Dat is ongelofelijk heftig geweest."
Over verhuizen naar Nederland denkt de Drentse nog niet: "Absoluut niet. Ik denk dat elk gebied waar je woont risico's heeft. Risico's kun je nooit uitsluiten."
Venekamp blijft. De schoolklas uit Emmen gaat maandag weer terug.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.