Marcos R.: We hebben uit radeloosheid gehandeld

LEEUWARDEN - "We zakten steeds dieper weg. We hebben uit radeloosheid gehandeld." Dat zei Marcos R. (31) vanmiddag in het gerechtshof in Leeuwarden over de moorden op Berend Smit en het echtpaar Veenendaal.
Na de behandeling van het hoger beroep, waarin
tegen Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen werd geëist, kregen de broers vanmiddag het laatste woord.

Adoptie en Afghanistan

Tijdens de rechtszaak in Assen zei Marcos niks tijdens het laatste woord. "Om die kans niet opnieuw voorbij te laten gaan, doe ik het nu wel", zei hij. Hij vertelde dat de adoptie van hem en zijn broer op jonge leeftijd uit Brazilië zijn sporen heeft nagelaten. "Hoe dit heeft kunnen gebeuren, heeft daarmee te maken."
Ook legde Marcos uit dat zijn broer Admilson was veranderd na zijn twee uitzendingen als militair naar Afghanistan, waar hij getraumatiseerd raakte. "Zijn ogen straalden rusteloosheid uit. Fysiek was hij er wel, maar mentaal bleek hij nog in het vreemde land te zitten. Hij zat vaak mompelend in zichzelf te praten."

Geldnood

Toen Admilson besloot het leger te verlaten, bleek hij volgens Marcos geen uitkering van defensie te krijgen. Omdat hij zelf ook geen inkomsten had, deden de twee een aanvraag bij de voedselbank, maar daar kwamen ze niet voor in aanmerking.
Ze zaten in geldnood en werden steeds radelozer, legde Marcos uit. Dat was de aanleiding om iemand te gaan beroven. Ze kwamen Berend Smit tegen. Admilson schoot hem dood, aldus zijn jongere broer. "Ik keek mijn broer aan. Die keek verbaasd terug."
Over de drie moorden zei hij tot slot: "Een simpel excuus als sorry is niet zinnig."

Verklaring Admilson

Zijn broer Admilson toonde berouw richting de nabestaanden. "Ik hoop dat iedereen begrijpt hoeveel spijt ik heb van de moorden. Ik heb deze mensen zien genieten en ik heb ze vernietigd. Ik zit in een psychiatrische instelling en slik medicatie, maar wat ik heb gedaan zal ik mezelf nooit kunnen vergeven, laat staan dat ik het kan vergeten. Ook weet ik niet wat ik kan zeggen om de pijn van de nabestaanden te verzachten."
Het gerechtshof doet op 23 november uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.