Politiek Assen wil meer steun voor mantelzorgers

ASSEN - Mantelzorgers in Assen moeten meer steun krijgen van de gemeente. De groep ontbreekt nu nog in de wmo-nota en dat moet anders, vindt de politiek.
In een raadsbrede motie pleitten ze vanavond voor extra ondersteuning en meer waardering. "Het is dierbare zorg die ze verlenen en die moeten we koesteren", vindt fractievoorzitter Bert Wienen van de ChristenUnie.

Langer thuis wonen

Volgens de Asser politiek wordt de laatste jaren steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers, om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. "Zonder de hulp van deze groep zou er veel vaker een beroep op de gemeente worden gedaan", aldus de motie. "Om die reden zijn de mantelzorgers een belangrijke doelgroep."

Overbelast

Uit cijfers blijkt dat Assen meer dan 15.000 mantelzorgers heeft, van wie er zeker een paar duizend overbelast zijn. En voor een grote groep dreigt overbelasting, volgens een cliënt-ervaringsonderzoek. Ook is niet altijd duidelijk of de mantelzorger alle zorg wel aankan. "Een jongere vertelde me dat hij thuis harder nodig is dan op school. Daarom ging hij dus niet naar school", aldus Wienen. "Dat is niet de bedoeling."

Adempauze

De raad vindt dat schoolgang en vrijetijdsactiviteiten niet in de knel mogen komen door mantelzorg. Ook wil ze overbelasting voorkomen. Daarom moet de gemeente mantelzorgers actiever wijzen op de mogelijkheid om tijdelijk de zorg over te laten nemen, om ze een adempauze te geven.
Als het gaat om mantelzorgers die nog niet bij de gemeente in beeld zijn, dan wil de politiek welzijnsorganisaties, vrijwilligersclubs, kerken en andere kanalen inzetten, om de juiste mensen te bereiken. Ook moet het voor mantelzorgers makkelijker worden om via de gemeente voorzieningen te krijgen, die nodig zijn voor de zorg thuis.

Blij met steun

Wethouder Ruud Wiersema belooft dat hij de extra aandacht en waardering voor de mantelzorgers gaat oppakken. Het Contactpunt Mantelzorg Assen is blij met de ondersteuning. "Die is hard nodig, want er gaat nogal eens wat mis. Mensen voelen zich vaak niet goed gehoord door de gemeente. En het gaat hier wel om een hele grote groep zorgverleners", aldus woordvoerder Jan Bies.
Volgens Bies moet Assen ervoor waken dat mantelzorgers, als gevolg van overbelasting, straks zelf zorg nodig hebben. "De extra aandacht en waardering die er nu komt, is weer een mooi stapje vooruit."

Compliment

Op de Dag van de Mantelzorg, op 10 november, wordt bekend dat er een nieuw Mantelzorgcompliment terugkomt in Assen. Tot 2014 kregen mantelzorgers 200 euro als waardering. Dat compliment komt straks terug in de vorm van bonnen voor een cadeau.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.