Midden-Drenthe wil burgemeester die 'zegt waar het op staat'

Burgemeester Ton Baas krijgt een vervanger (Rechten: RTV Drenthe)
Burgemeester Ton Baas krijgt een vervanger (Rechten: RTV Drenthe)
BEILEN - Midden-Drenthe wil snellere besluitvorming. En daar moet de nieuwe burgemeester bij helpen.
De gemeenteraad stelde de profielschets waaraan de nieuwe burgemeester aan moet voldoen vast. Behalve de snelle besluitvorming moet de burgemeester toegankelijk en verbindend zijn en zich goed kunnen inleven in de burger.

Communicatief vaardig

"De nieuwe burgemeester moet geen ellenlange verhalen houden, maar zeggen waar het op staat", zegt PvdA-fractievoorzitter Benny Muskee namens de vertrouwenscommissie. Ook wil de raad dat de nieuwe burgemeester een termijn blijft zitten.
In de schets staat dat de gemeente zichzelf een burgemeester gunt die 'qua communicatie op diverse plekken de juiste toon weet te raken'. Daarmee wordt gerefereerd aan de roerige periode die de gemeente achter de rug heeft.

Bijstandsbeleid

In 2014 bleek uit onderzoek van RTV Drenthe dat er zo’n vijftien rechtszaken liepen tegen de gemeente over het bijstands- en reïntegratiebeleid. Bijstandsgerechtigden hadden het gevoel dat ze snel gekort werden door de gemeente en voelden zich hierdoor niet serieus genomen.
Het bijstandsbeleid leidde tot het vertrek van toenmalig burgemeester Jan Broertjes. Commissaris van de koning Jacques Tichelaar benoemde Ton Baas als waarnemend burgemeester met de opdracht de bestuurscultuur te verbeteren.

Solliciteren

Tichelaar besloot eind mei, na overleg met het gemeentebestuur van Midden-Drenthe dat de tijd rijp was voor een zogeheten kroonbenoemde burgemeester. Kandidaten kunnen vanaf nu tot 18 november solliciteren op de functie. “Als er 40 of 50 kandidaten, nodigen we er 20 uit op gesprek”, aldus Tichelaar.
In mei moet bekend zijn wie de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.