Vijverkroost in Angelslo wordt verbouwd voor statushouders

De voormalige basisschool in Angelslo die verbouwd wordt (Rechten: Google Streetview)
De voormalige basisschool in Angelslo die verbouwd wordt (Rechten: Google Streetview)
EMMEN - De gemeente Emmen investeert 300.000 euro in de verbouwing van de voormalige basisschool de Vijverkroost in de wijk Angelslo. In het gebouw worden grote gezinnen met een status gevestigd.
Het plan werd niet zonder horten en stoten aangenomen. Ondanks grote zorgen bij verschillende partijen ging de gemeenteraad uiteindelijk akkoord met het plan om het pand geschikt te maken voor in totaal vijftig statushouders.

Protest

Omwonenden protesteerden eerder tegen de komst van de statushouders. Ze gaven aan dat ze vijftig statushouders in de wijk veel te veel vinden. Harry Leutscher, fractievoorzitter van LEF!, deelde die zorgen vanavond tijdens de vergadering.
Lees meer: Tientallen inwoners Angelslo protesteren tegen komst statushoudersVolgens Leutscher heeft de buurt al te maken met drugs- en geluidsoverlast. De fractievoorzitter doelt daarmee op een drugspand aan de Husingecamp. Hij diende daarom ook een motie in waarin hij vroeg om uitvoering van het plan uit te stellen totdat de rust in de wijk was teruggekeerd. Zijn motie kreeg geen meerderheid.

Omwonenden

Vanuit de raad was er wel wat kritiek op de wijze waarop omwonenden zijn geïnformeerd. "De procedure is niet goed gegaan. Eerst is het besluit genomen, daarna zijn de inwoners geïnformeerd", aldus Henk Linnemann namens Wakker Emmen. Wethouder Jisse Otter gaf aan met het dilemma te zitten of hij eerst de raad moest informeren of eerst de omwonenden.
Otter belooft dat de inwoners nauw betrokken worden bij de vervolgprocedure. Ook komen er informatiebijeenkomsten waarbij Vluchtelingenwerk is betrokken om de buurt te begeleiden. Verder wil de wethouder opmerkingen vanuit de buurt meenemen in verdere besluitvorming.

Plek voor vijftig

De oude basisschool biedt plek aan vijftig statushouders, voornamelijk grote gezinnen. "Maar het wil niet zeggen dat er direct vijf keer tien gezinnen komen", licht Otter toe. "Op het moment van afronding kan het ook een gezin van twee keer acht personen zijn." Ook houdt Otter de mogelijkheid open dat de plek niet puur en alleen voor statushouders is.
Otter benadrukt dat het niet het doel is om constant vijftig mensen te huisvesten, volgens de wethouder kan het ook zijn dat er tussen de vijfendertig en veertig mensen komen als dat de samenstelling van een gezin is.

Overlast

Behalve de fractie LEF! maakt ook Senioren Belang Noord zich zorgen over de overlast in de wijk. "Wij zijn absoluut niet tegen statushouders", zegt fractievoorzitter Bé Hoeksema. "Maar statushouders zijn soms mensen met psychosociale klachten. Mensen in de buurt weten niet hoe ze daar mee om moeten gaan."
Otter zegt geen signalen te hebben ontvangen uit andere plekken in de gemeente van overlast van statushouders. "Er ontstaat een soort beeld, een soort vooroordeel over de situatie als statushouders gehuisvest worden. Ik heb een ronde gemaakt en er zijn geen problemen gemeld."
Volgens de wethouder blijft de situatie in Angelslo beheersbaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.