Drentse Rieneke strijdt voor eigen boerderij

EURSINGE - Rieneke Janssen (31) uit Eursinge doet mee aan een spelprogramma van website Boerderij. Het programma De Opvolger geeft jongeren de kans om een agrarisch bedrijf te beginnen.
Het wedstrijdelement van het programma leert de acht deelnemers, onder wie Janssen, hoe ze zo goed mogelijk een boerenbedrijf kunnen overnemen. Eind augustus begon er een bootcamp met een agrarisch tintje.

Eigen bedrijf

Spelenderwijs leerden de deelnemers de kneepjes van het boerenvak. "Ik was zelf al jaren bezig om te kijken of ik een boerenbedrijf kon overnemen, maar dat is niet zo makkelijk als een mkb-bedrijf", vertelt ze. Ze doet vooral mee om de kans op een eigen bedrijf te vergroten. "Niet geschoten, is altijd mis", aldus Janssen.

Lastige tijd

Volgens haar is het ontzettend lastig om in deze tijd een bedrijf te beginnen. In haar geval was het niet mogelijk om de boerderij van haar ouders over te nemen. Die hebben hun koeien verkocht omdat de grond waarop ze wonen een woonbestemming krijgt, vertelt ze.
Vandaag is de eerste aflevering te zien via de website van De Boerderij. Ze moet het opnemen tegen zeven concurrenten. Elke aflevering is er een dagwinnaar, die daarmee een hulplijn verdient voor de finalestrijd. Op 6 december wordt bekend wie de winnaar is. De prijs is een scholarship van 7500 euro, met een buitenlandse stage van zes weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.