Kaveleigenaren Delftlanden kunnen nog twee jaar bouwen

De grijze gebieden zijn de bouwkavels die geschrapt worden (Rechten: Ronald Oostingh / RTV Drenthe)
De grijze gebieden zijn de bouwkavels die geschrapt worden (Rechten: Ronald Oostingh / RTV Drenthe)
EMMEN - Eigenaren van bouwkavels in de wijk de Delftlanden in Emmen kunnen nog twee jaar woningen op die kavels bouwen. De gemeente verandert het bestemmingsplan van een aantal bouwkavels, zodat de wijk opnieuw ingericht kan worden. Dit proces loopt twee jaar. Daarna kan er niet meer gebouwd worden, ook al zijn de bouwkavels al aangekocht door projectontwikkelaars of particulieren.
In totaal stonden 1560 woningen op de planning om gebouwd te worden, maar de gemeente brengt dit terug naar ruim 800.
Lees meer: Fors minder woningen nieuwbouwwijk Delftlanden in Emmen Snoeien
De gemeente schroeft het aantal omlaag omdat de geplande groei van het aantal woningen niet is wat ze ervan verwacht had. Emmen heeft samen met de erkende Overlegpartner (EOP) nauw overleg gepleegd over de verdere invulling van de wijk.
"We worden nu ook flexibeler met de bouwkavels waarop nu nog wel gebouwd kan worden", aldus wethouder Jisse Otter. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk bungalows op de kavels te bouwen. Ook komen er meer groenstroken. Hij waarschuwt wel dat de wijk geen ratjetoe moet worden van verschillende soorten woningen. Zo is hoogbouw verboden.Megahome
De grootste speler wat betreft de bouwkavels is projectontwikkelaar Megahome. Of beter gezegd: was, want een aantal bv's van dat bedrijf uit Almelo is failliet gegaan. Maar van de 1500 kavels zijn er 1000 aan het bedrijf verkocht. De curator heeft deze kavels nu in beheer, terwijl deze geschrapt worden door de gemeente.
"Dit is een bijzonder verhaal", legt Otter uit. "Wij halen van die gronden de bouwbestemming af, zodat wij de wijk dus anders kunnen inrichten." Gebeurt er binnen nu in twee jaar niets met deze grond, dan is de bestemming er daadwerkelijk af.
Het komt er in het kort op neer dat de curator nog twee jaar de tijd heeft om de boel in orde te maken met de grond van Megahome. In die tussentijd zou er in principe nog gebouwd kunnen worden.

Financiële strop

Volgens Otter vallen de financiële gevolgen voor de gemeente Emmen mee: "De aangelegde wegen en riolering, zaten bij de prijs van de verkochte kavels in. Natuurlijk loop je door het schrappen wat leges mis, maar ik denk dat het binnen de perken blijft."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.