Emmenaren mogen carbid blijven schieten

In Emmen kan geknald worden (Rechten: archief RTV Drenthe)
In Emmen kan geknald worden (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - De melkbussen en plastic ballen mogen uit de schuur gehaald worden in Emmen. De gemeenteraad is akkoord met een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over het carbidschieten in de gemeente.
In die APV staat onder meer dat, als je met maximaal vijf melkbussen knalt, je vijftig meter van bebouwing moet staan. Ook mag er alleen geknald worden op plekken die zijn aangegeven door de gemeente. De bedoeling van de verordening is duidelijke regels maken zodat een situatie zoals vorig jaar wordt voorkomen.
Vorig jaar werd de gemeente op de vingers getikt door de rechter nadat twee inwoners van Noordbarge naar de rechter waren gestapt. Zij vonden dat het knallen te dicht bij de huizen gebeurde. De rechter gaf de inwoners gelijk waarna er een gedoogbeleid aan te pas moest komen om het knallen alsnog mogelijk te maken.
Lees meer: Gemeente Emmen op vingers getikt om carbidbeleid
Traditie
De meeste partijen waren het wel met elkaar eens: carbidschieten is een traditie die wij in stand moeten houden. "Maar dit moet wel op een veilige manier gebeuren en volgens de regels van de gemeente", aldus Henk Linnemann namens Wakker Emmen. "Met deze APV houd je de traditie zo goed mogelijk in stand", vulde Carmen Hoogeveen namens D66 aan. "Mits er een toezegging komt voor de handhaving."
Lees meer: Discussie over carbid in Noordbarge laait op: 'Gemeente Emmen faalt met handhaving'
Volgens locoburgemeester Bouke Arends moet voorkomen worden wat er vorig jaar is gebeurd. "Met deze APV maak je duidelijk wat wel en niet kan", aldus Arends. Hij benadrukt dat in de huidige lijst met plaatsen waar geknald mag worden, heel duidelijk staat op welke afstand van de bebouwing je moet staan.

Handhaving

De gemeenteraad hamerde erop dat handhaving belangrijk is. Volgens Arends komt dat goed: “Al is het onmogelijk om op alle locaties langs te gaan en daar een BOA langs te sturen. Op basis van klachten gaan wij handelen. Zodra wij signalen krijgen gaan wij handhavend optreden.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.