Claas van Gorcum Fonds moet Drentse geschiedenis sprankelend maken

ASSEN - Een bedrag van 75.000 euro is sinds vandaag beschikbaar voor mensen die de geschiedenis van Drenthe op een sprankelende manier onder de aandacht willen brengen.
Het geld is een cadeau van de uitgeverij Koninklijke Van Gorcum en wordt beheerd door het Claas van Gorcum Fonds. Het geld is geschonken door de vijf families die de drukkerij en uitgeverij in bezit hadden en de provincie Drenthe. Koninklijke Van Gorcum viert vandaag feest, omdat de uitgeverij tweehonderd jaar in Assen gevestigd is.
Geschiedenis
"Het is misschien niet van eeuwige waarde, maar dit willen we voor de provincie doen", zegt directeur Kor IJszenga. Het geld is bedoel om publicaties over de laatste tweehonderd jaar van de Drentse geschiedenis te stimuleren.
"Het is belangrijk dat we het imago van geschiedenis ontstoffen. Zodat je zaken die echt belangrijk waren ook voor jongeren interessant maakt", vertelt Rein Munniksma, voorzitter van het fonds.

Mede mogelijk maken
Het fonds wil geen hele projecten bekostigen, maar vooral met kleine bijdragen projecten mogelijk maken. "Hoewel ik nog geen definitieve uitspraken wil doen", stelt Munniksma.
Henk Nijkeuter van het Drents Archief en professor Maarten Duijvendak van de Rijksuniversiteit Groningen helpen het bestuur mee met bepalen welke projecten voor een bijdrage in aanmerking komen. De komende maanden gaat het fonds op zoek naar geschikte initiatieven.

Claas van Gorcum

Het fond is vernoemd naar de man die zich in 1816 in Assen vestigde. Claas van Gorcum vertrok vanuit Sneek naar Drenthe, omdat het bestuur van de provincie een drukker zocht. Het bedrijf werd een begrip en ook al is de drukkerij twee jaar geleden naar Raalte verplaatst, de uitgeverij zit nog steeds in Assen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.