Onderzoekers duiken in financiën, bedrijfsvoering en onderhoudskosten De Nieuwe Kolk

ASSEN - Assen laat onderzoek instellen naar het reilen en zeilen in het theater, de bioscoop en de bibliotheek van De Nieuwe Kolk. De financiën en de bedrijfsvoering worden doorgelicht. Ook het gebouw en de onderhoudskosten komen aan bod.
Twee jaar geleden was er al een uitgebreid onderzoek naar het theater en de bioscoop. Dat was amper twee jaar na de opening.
Aanleiding waren toen de tegenvallende cijfers, vooral van het nieuwe theater en het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Dat resulteerde in een nieuw 'businessplan' voor De Nieuwe Kolk, waarin de verwachtingen werden bijgesteld. Ook moest er bezuinigd worden.
Lees meer: 'De Nieuwe Kolk moet werken aan nieuwe inkomsten'
Afspraak met raad
Volgens wethouder Maurice Hoogeveen wordt dit tweede onderzoek gedaan, om te kijken hoe de vlag er nu bijhangt. Dat is met de raad afgesproken.
"We hebben aan het begin van deze bestuursperiode toegezegd, dat we halverwege deze rit de organisaties in De Nieuwe Kolk opnieuw zouden doorlichten. Als ijkmoment. Met deze opdracht aan specialistische bureaus doen we dat."
Geen zorgen
Wethouder Hoogeveen maakt zich overigens geen zorgen over de uitkomst. Zo heeft Stichting De Nieuwe Kolk de doelen uit het businessplan ruimschoots gehaald, zegt de wethouder. Ook in de eerste helft van dit jaar scoorden theater en bioscoop heel goede cijfers, volgens de halfjaarsrapportage. Het theaterseizoen werd afgesloten met meer dan 60.000 bezoekers.
Lees meer: De Nieuwe Kolk trekt meer bezoekers dan verwacht
Fusie
De bibliotheek in De Nieuwe Kolk liep altijd al goed. Toch gaat ze fuseren met theater en bioscoop, omdat de partijen sinds het vorige onderzoek intensiever samenwerken om elkaar te versterken. De instellingen zitten nu middenin die fusie en werken aan een gezamenlijk businessplan.
Het Centrum Beeldende Kunst is opgeheven. Het Drents Museum verzorgt nu exposities in de tentoonstellingsruimte.
Onderhoudskosten gebouw
Een andere specialist bekijkt het gebouw van De Nieuwe Kolk. Daarbij worden levensduur en onderhoudskosten in kaart gebracht, en vervanging van de inbouwpakketten van het theater. In 2008 is daar een grove inschatting van gemaakt, maar nu het gebouw er sinds 2012 staat en in bedrijf is, wil het college een nauwkeuriger inschatting.
De uitkomsten van de onderzoeken moeten begin volgend jaar klaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.