Nuis wel, Jorritsma niet naar World Cups 500 meter

SCHAATSEN - Kjeld Nuis uit Emmen heeft zich tijdens de KNSB Cup in Groningen net geplaatst voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het seizoen op de 500 meter.
Met een eindtijd van 35.63 werd hij vijfde en hield hij regerend Olympisch kampioen Michel Mulder met één honderdste achter zich.

Opwarmertje

Nuis: "Prima toch.. Ik had op het laatste rechte stuk een misser. Ik weet niet precies wat er gebeurde, ik was gewoon te gretig. Ik ben blij dat ik me geplaatst heb. Ik zie de 500 meter als opwarmertje voor de 1.500 meter en de 1.000 meter. Die 1.500 meter van morgen wil ik winnen."

Gerben Jorritsma

Zijn ploeggenoot Gerben Jorritsma uit Diever greep naast de wereldbekertickets op de kortste afstand. Met 35.99 werd hij twaalfde. "Ik zou niet weten hoe het komt. Ik had gewoon de snelheid niet. Of dat te maken heeft met fitheid of met de techniek, dat ik het net niet goed doe, dat weet ik niet. Nu even stoom afblazen en op naar morgen", zegt Jorritsma.

Joost Born

Joost Born uit Schipborg reed zich met 35.82 keurig in de top tien. "Ik hoopte op de top tien en daar ben ik blij mee. In Deventer reed ik al 35.86, dus het lijkt een soort routine te worden".

Niek Deelstra

Niek Deelstra uit Hoogeveen eindigde met 36.09 op de dertiende plaats. Het 18-jarige talent verbeterde daarmee het baanrecord van Kardinge voor A-junioren.
De overwinning op de 500 meter ging naar Ronald Mulder (35,25), gevolgd door Jan Smeekens (35.32) en Kai Verbij (35.39). Dai Dai Ntab (35.56) werd vierde en plaatste zich ook voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden van het seizoen, net als Kjeld Nuis.

Eén omloop

Het was voor het eerst dat er maar één keer een 500 meter werd verreden. In het verleden waren er altijd twee omlopen. "Voor mij had het weinig uitgemaakt", zegt Nuis. "Het is alleen niet eerlijk wanneer je een voorkeur hebt voor een laatste binnen- of buitenbocht. Waar je start wordt door loting bepaald."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.