Experiment met zelfrijdende busjes afgelopen

Een van de zelfrijdende busjes in Appelscha (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een van de zelfrijdende busjes in Appelscha (Rechten: archief RTV Drenthe)
APPELSCHA - De proef met de zelfrijdende busjes bij Appelscha is vandaag beëindigd.
De laatste bus reed vanmiddag om 15.30 uur. Een woordvoerder van de gemeente kon nog niets vertellen over de resultaten van het experiment: "De komende weken bespreken we de resultaten met alle betrokken partijen. Pas daarna is daar iets over te zeggen."

Gevaarlijke situaties

Het experiment begon op 13 september, maar werd na drie weken onderbroken vanwege gevaarlijke situaties. De zelfrijdende busjes hielden geen rekening met fietsers, waardoor die geregeld moesten uitwijken. De gemeente nam extra maatregelen om problemen te voorkomen en zette onder andere verkeersregelaars in.

Openbaar vervoer

De zelfrijdende bussen reden op het fietspad tussen de Boerestreek in Appelscha en het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold. In de busjes die rijden op elektriciteit, is ruimte voor zes passagiers. Doel van het onderzoek is om uit te vinden of het openbaar vervoer op het platteland rendabel kan blijven door bussen zonder chauffeur.

Proef in Drenthe

Gedeputeerde Henk Brink liet tijdens de start van de proef met de busjes weten dat hij kansen ziet de karretjes naar Drenthe te halen. De bussen zouden kunnen rijden tussen het bezoekerscentrum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen en het voormalige kampterrein.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.