Emmen en Haren plannen grensoverschrijdend windpark

De gemeenteraad buigt zich volgende maand over het plan (Rechten: pixabay.com)
De gemeenteraad buigt zich volgende maand over het plan (Rechten: pixabay.com)
EMMEN - Emmen en haar Duitse buurgemeente Haren gaan mogelijk samen een grensoverschrijdend windpark bouwen. Het park moet in de omgeving van de Zwartenbergerweg in Emmer-Compascuum en het Duitse buurtschap Fenhdorf komen.
Emmen bouwt daar acht windmolens. De Duitsers hebben in hetzelfde gebied eveneens een groot aantal molens gepland. Het Nederlands-Duitse windpark moet in 2020 draaien. Een dergelijk windpark is volgens de gemeente Emmen uniek in Europa.
Goedkope stroom
Door de windmolens op elkaar aan te sluiten, kan Nederland goedkope stroom uit het Duitse grensgebied importeren. Die stroom kan gebruikt worden voor het tuinbouwgebied en de bedrijventerreinen.

Haalbaarheidsonderzoek

Haren produceert momenteel meer groene stroom dan ze kan gebruiken. Een Nederlandse afzetmarkt is dan ook zeer welkom. De afgelopen jaren is de haalbaarheid van het plan onderzocht door beide gemeenten en de universiteit Twente. De Emmer gemeenteraad buigt zich volgende maand over het plan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.