'Protestballon' van Timo (9) gaat de wereld over

Timo Roozen is tegen het oplaten van ballonnen (Rechten: Uwanami Schmidt/Twitter)
Timo Roozen is tegen het oplaten van ballonnen (Rechten: Uwanami Schmidt/Twitter)
MEPPEL - Geen ballonnen meer in de natuur. Daarvoor maakt de 9-jarige Timo Roozen zich sterk.
Toen de kinderen op zijn school De Akker in Meppel massaal ballonnen oplieten om het vijfjarig bestaan van de school te vieren, weigerde Timo dat. Want ballonnen zijn slecht voor het milieu, vindt hij.

Digitale ballon

Maar Timo wil zijn ideaal verder verspreiden dan in de omgeving van Meppel en dat lukt. Met behulp van Twitter en Facebook gaat zijn boodschap de hele wereld over. Moeder Uwanami plaatste een foto van haar zoon op sociale media, inclusief ballon en de tekst: "Deze ballon blijft hier, dat is beter voor mens en dier! Ik wens een schone aarde."
De tweet is bijna zevenhonderd keer geretweet en de Facebookpost is al meer dan tweehonderd keer gedeeld. De digitale ballon van Timo kwam onder meer in Zwitserland, Maleisië en Australië terecht.

Verbod op ballonnen

De ChristenUnie in Meppel kan de actie van de 9-jarige jongen wel waarderen en kan zich bovendien goed vinden in zijn standpunt. "Ballonnen komen in de natuur of in het water terecht en zijn slecht afbreekbaar. Ook dieren hebben er last van als zij per ongeluk ballonnen inslikken", aldus de partij.
ChristenUnie pleit daarom voor een verbod op het oplaten van ballonnen in Meppel en gaat daarom een motie indienen.

Milieuvriendelijk

De ballonnen die door leerlingen van De Akker werden opgelaten, waren overigens wel biologisch afbreekbare ballonnen, laat directrice Petra van Wieringen weten. Voor volgend jaar zoekt de school naar een alternatief.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.