'Megasupermarkt Ter Borch slecht voor winkeliers Tynaarlo'

Een eerste schets van de supermarkt die in Ter Borch moet komen (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
Een eerste schets van de supermarkt die in Ter Borch moet komen (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
EELDERWOLDE - De geplande megasupermarkt in Ter Borch bij Eelderwolde heeft grote gevolgen voor winkeliers in omliggende plaatsen.
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP).
De omzet bij supermarkten in Paterswolde, Eelde en Peize daalt met gemiddeld zo'n 12 procent, volgens het rapport. Als de plannen voor een supermarkt met een winkelvloer van 2.000 vierkante meter doorgaan. "De supermarkten die het dichtst bij Ter Borch zitten, zoals die in Paterswolde zullen hun omzet nog verder zien dalen", legt Karel Trommelen van DTNP uit.

Second opinion

De ondernemersvereniging in Eelde-Paterswolde, EP Zakelijk, heeft DTNP gevraagd om een second opinion. De ondernemers zetten grote vraagtekens bij het rapport dat de gemeente liet maken door het Bureau Stedelijke Planning. "De belangrijkste conclusie van ons rapport is dat het rapport van de gemeente niet de basis mag zijn van een beslissing over de nieuwe supermarkt", zegt Frank van Driel van EP Zakelijk. De ondernemers zijn tegen de komst van een supermarkt, net als een flink deel van de inwoners van de wijk Ter Borch.

'Rapport gemeente deugt niet'

Onderzoeksbureau Droogh Trommelen en Partners stelt dat het rapport van de gemeente niet deugt. Het aantal potentiële klanten is te hoog ingeschat. "In de wijk is op basis van het aantal mensen gekozen voor een supermarkt van tussen de 1000 en 1200 vierkante meter, maar ook dat zal gevolgen hebben voor andere ondernemers", zegt Trommelen.
​Lees meer: Eerste schets van supermarkt Ter Borch gepresenteerd
Het rapport werd gepresenteerd op een informatiebijeenkomst in Eelde. De bijeenkomst werd bijgewoond door een flink aantal raadsleden. "Het doel van de avond was ook het informeren van raadsleden. Ik hoop dat zij dit rapport meenemen in de verdere besluitvorming, want er is nog een lange weg te gaan", aldus Frank van Driel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.