Tijdlijn: dit weten we over de treinkaping in De Punt

DE PUNT - In Den Haag dient vandaag de rechtszaak over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. Maar hoe zat het ook alweer?
Op 23 mei 1977 kaapt een groep Molukkers de intercity van Assen naar Groningen. De reizigers worden bijna drie weken vastgehouden.
Als duidelijk wordt dat de onderhandelingen op niets uitlopen, wordt een bevrijdingsactie op touw gezet. Daarbij komen zes daders en twee gijzelaars om het leven. Doel van de gijzeling was de Nederlandse regering te dwingen actie te ondernemen om de vorming van de Zuid-Molukse staat mogelijk te maken.
De laatste jaren is er veel te doen geweest om de beëindiging van de treinkaping. Zijn Max Papilaja en Hansina Uktolseja doelbewust doodgeschoten of niet? Een terugblik op de ontwikkelingen in de afgelopen vier jaar:

2013

• Journalist Jan Beckers en toenmalig kaper Junus Ririmasse uit Bovensmilde concluderen na onderzoek dat zeker drie treinkapers door mariniers zijn geëxecuteerd tijdens de beëindiging van de kaping. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt het onderzoek te mager.
• De Molukse gemeenschap dringt aan op een parlementaire enquête en mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld onderzoekt of ze de staat aansprakelijk kan stellen voor het handelen van de mariniers tijdens de beëindiging van de treinkaping.
• Uit geheime documenten blijkt in hetzelfde jaar dat de treinkaping wel degelijk eindigde in een kogelregen. De overheid kondigt een nieuw onderzoek aan naar de beëindiging van de treinkaping.

2014

• Uit archiefonderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat geen sprake is geweest van executies.
• Dat gaat in tegen geheime overheidsdocumenten van het Britse ministerie van Defensie en de Amerikaanse FBI. Daaruit blijkt al dat Nederlandse mariniers de kapers na de treinkaping bij De Punt in 1977 doelbewust hebben doodgeschoten.

• Voormalig minister van Justitie Dries van Agt zou in 1977 hebben gezegd dat de treinkapers bij De Punt de trein
mochten verlaten. Van Agt
die aantijgingen later.

2015

• Het autopsierapport van de omgekomen kapers en gijzelaars van treinkaping De Punt is
in het archiefonderzoek naar de afloop van de kaping. Dat concluderen de SP en de PvdA in de Tweede Kamer.

• Minister Opstelten laat weten er
opnieuw onderzoek te doen naar de afloop. Hij benadrukt dat de staat niets te verwijten valt.

• Nabestaanden van doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping dagen de Nederlandse staat
. De rechtszaak, op initiatief van vijf nabestaanden, begint in
.

2016

• Advocaat Liesbeth Zegveld staat niet langer de families van vijf nabestaanden bij, maar nog van twee nabestaanden. Journalist Jan Beckers zegt dat ze de andere families aan de kant heeft gezet, Zegveld ontkent dat.

• De mariniers die in 1977 de gijzeling van de school in Bovensmilde moesten beëindigen, kregen net als bij de treinkaping bij De Punt de opdracht dat
de actie mocht overleven. Dat zegt de advocaat van een marinier die anoniem wil blijven.

• Op 4 november dient in Den Haag de rechtszaak die nabestaanden aanspanden tegen de staat.

2017

• De anonieme verklaring van een marinier die zegt dat geen enkele kaper de kaping mocht overleven, is een bizar lulverhaal. Dat zeggen drie oud-commandanten die bij de actie betrokken waren.
• Op 1 februari bepaalde de rechtbank in Den Haag dat er een vervolgonderzoek komt naar de beëindiging van de kaping.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.