Van boer tot bakker: nieuw streekbrood uit Hooghalen
HOOGHALEN - Een bijzonder moment vanochtend bij bakkerij Fledderus in Hooghalen: daar rolden de eerste streekbroden uit de oven.
De streekbroden komen voort uit het Drentsche Aa-project. Een project waarbij granen, spelt, tarwe en rogge weer geteeld worden op de landerijen in het Drentsche Aa-gebied.
Graanvelden
"Vroeger had je graanvelden op de essen, dat beeld was verdwenen. Op deze manier brengen we dat beeld weer terug en profiteren we er van", aldus Hendrik Oosterveld, voorzitter van Nationaal Park Drentsche Aa.
Producten uit de achtertuin
Bakker Patrick Harms kwam twee jaar geleden met het idee voor het nieuwe brood. "We willen de producten dicht bij huis hebben. Als je een boer in de buurt hebt die spelt voor jou teelt, is dat geweldig. Twee jaar geleden zijn we met elkaar gaan overleggen en kwamen we tot dit idee."
Meer producten
De Agrarische Natuurvereniging Drenthe, projectleider Patrick Harms, molenaar Jan Pot en zes bakkers zijn nu zover dat er, naast de broden, diverse producten gemaakt kunnen worden van het 'Drentsche Aa-meel'. Het brood smaakt volgens trotse bakker Fledderus goed.