Provincie stemt voor meer vrouwen in de politiek

Bij de provinciale verkiezingen in 2019 moeten meer vrouwen op de kieslijst staan (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
Bij de provinciale verkiezingen in 2019 moeten meer vrouwen op de kieslijst staan (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
ASSEN - Er moeten meer vrouwen in de politiek, dat vinden de Provinciale Staten. Daarmee steunen ze de actie van PvdA'ers Roelie Goettsch, Maaike Bakker en Marianne van der Tol (D66).
Zij dienden twee weken geleden een voorstel in om 120.000 euro uit te trekken om meer vrouwen in de Drentse politieke arena te krijgen. Een betere verhouding tussen mannen en vrouwen in de politiek is goed voor de democratie vinden de Provinciale Staten.

Nu is de tijd

Volgens de fracties van de PvdA, D66, VVD, CDA, GroenLinks, SP, Sterk Lokaal en 50Plus is het nu de tijd om meer vrouwen bij de politiek te betrekken: de komende jaren zijn er drie keer verkiezingen en het vrouwenkiesrecht bestaat 100 jaar.
Lees meer: Grote politieke steun voor viering honderd jaar vrouwenkiesrecht
Drempel verlagen
De partijen willen de drempel voor vrouwen om in de politiek te gaan verlagen. Dit moet onder meer gebeuren door workshops. Ze willen ook met theaters, musea en de pers samenwerken om het te bereiken.

Oogsten in 2019

In 2019 zijn er verkiezingen voor het Drents Parlement (Provinciale Staten). Dan moeten er meer vrouwen op de kieslijst staan. Maar de initiatiefnemers hopen ook al op resultaten bij de landelijke verkiezingen (2017) en de gemeenteraadsverkiezingen (2018).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.