Ophokplicht in heel Nederland vanwege vogelgriep in buurlanden

Kippen moeten verplicht binnen blijven (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kippen moeten verplicht binnen blijven (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Voor heel Nederland is zojuist een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees en eieren.
Het is een voorzorgsmaatregel omdat in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland wilde vogels zijn gevonden die besmet waren met een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt. Het gaat om een vogelgriep van het type H5N8. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels gevonden. Mogelijk zijn ook zij gestorven aan de zeer besmettelijke vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.

Boer in Hooghalen

Biologisch pluimveehouder Kees Sijbenga uit Hooghalen is een van de boeren die de kippen morgen binnen moet houden. Hij is wel blij dat het alleen maar gevonden is bij watervogels en nog niet bij een pluimveehouder. Hij hoopt daarom dat de maatregelen beperkt blijven tot de ophokplicht.
De kippen van Sijbenga gaan elke avond naar binnen en elke morgen weer naar buiten. Volgens hem is het afwachten wat de kippen gaan doen. "Berusten ze erin, of gaan ze raar doen", aldus de Sijbenga. "Ze zijn gewend om elke ochtend naar buiten te gaan." Door stress kunnen de kippen elkaar verdrukken in de schuur.

Ophokplicht

De ophokplicht betekent dat vogels binnen moeten blijven. Het transport van vogels is daarmee niet verboden. De ophok- en afschermplicht moet voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Experts hebben aangegeven dat op dit moment sprake is van een aanzienlijk verhoogd risico voor de pluimveesector op besmettingen.
Van Dam roept de bedrijven ook op extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers. De bedrijven moeten alert zijn op symptomen van de vogelgriep bij het pluimvee.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.