Zwemsters Flotar met 'de bibbers' naar Special Olympics

ZWEMMEN - Het worden nog spannende weken voor Lukina Rutgers, Liesanne Habing, Gillia Alveringh en Renske Wekema. Want de vier verstandelijk beperkte zwemsters van Flotar uit Roden mogen naar de Special Olympics in Spanje.
"Ik heb er de bibbers van", vertelt Gillia "Ik weet niet hoe het land eruit ziet, hoe het zwembad eruit ziet en tegen wat voor mensen ik moet zwemmen. En het vliegen vind ik ook spannend."


Winter en zomer Olympics

Volgende week maandag vliegen ze naar Barcelona en blijven ze een week in Spanje samen met achthonderd andere atleten. Net als bij de Olympische Spelen zijn er één keer in de vier jaar zomerolympics en één keer in de vier jaar winterolympics. De zwemvereniging Flotar is voor het eerst in haar 35-jarige bestaan ingeloot voor het toernooi.


Clinic Olympisch zwemster

Topzwemster Saskia de Jonge, die zowel tijdens de Olympische Spelen van Peking als Londen deel uitmaakte van de nationale estafette-ploeg, kwam gisteren langs met wat extra tips voor de zwemsters.
"Ik heb hier al vaker een clinic gegeven. Ook ben ik ambassadeur van de vereniging. Ik krijg hier heel veel energie van. Ik probeer ze wat te leren, maar het plezier staat voorop. Maar het is ook mooi om te zien dat het met kleine aanwijzingen soms ineens een stuk beter gaat", vertelt De Jonge enthousiast.

Zelfvertrouwen

Voor de atleten zijn de Special Olympics, volgens Luciënne Winkels van Flotar, vooral belangrijk voor hun ontwikkeling. "De meesten komen niet zover en ze moeten zichzelf zien te redden, zonder ouders en zonder vaste begeleiding. Als dat allemaal lukt, krijgen ze daar enorm veel zelfvertrouwen van."
De dames zelf willen vooral veel medailles winnen...en..."achter de Spaanse jongens aan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.