Kabinet en melkveesector steken 50 miljoen euro in verkleinen melkveestapel

In totaal moeten ongeveer 175.000 koeien verdwijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
In totaal moeten ongeveer 175.000 koeien verdwijnen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Er komt 50 miljoen euro beschikbaar om de melkveestapel te verkleinen. Dat is onderdeel van het pakket maatregelen om de mestcrisis in de melkveesector op te lossen.
De overeenkomst tussen onder andere de melkveesector en het kabinet kent drie pijlers. Er zijn afspraken gemaakt om het fosforgehalte in het mengvoer te verminderen. Boeren die al hun melkvee wegdoen, krijgen een premie. En zuivelbedrijven geven een strafkorting voor al de te veel aangeleverde melk door boeren.
Boeren hebben te veel koeien gekocht sinds het melkquotum vorig jaar werd afgeschaft. Zij produceren daardoor meer mest - en dus meer fosfaat - dan ons land mag produceren volgens afspraken met de Europese Unie. Als er geen akkoord was gekomen, dreigde Brussel met hard ingrijpen in de Nederlandse melkveesector.

175.000 koeien

Het fosfaatakkoord moet nog verder worden uitgewerkt. De eerste onderdelen moeten op 1 januari in werking treden. Het akkoord moet in elk geval leiden tot 8,2 miljoen kilo minder fosfaat. Hoeveel koeien moeten verdwijnen wordt niet expliciet genoemd, maar het zal naar schatting gaan om zo'n 175.000 dieren.
"Alle partijen hebben hun nek uitgestoken. De sector heeft het voortouw genomen en uiteindelijk is het gelukt om samen een totaalplan te smeden", zegt Van Dam in een verklaring.

50 miljoen euro

Het kabinet trekt 25 miljoen euro uit voor het verminderen van de melkveestapel. Dit bedrag is inclusief de 23 miljoen euro die hij al eerder had toegezegd. De zuivelsector legt daar hetzelfde bedrag bij. De banken staan garant voor de voorschotregeling voor bedrijven die helemaal stoppen.
"De Nederlandse melkveehouderij en zuivelketen tonen hiermee veerkracht en laten zien dat zij in staat zijn gezamenlijk een inspanning te leveren", stelt LTO Nederland in een reactie. "Maar het is tegelijkertijd een zeer ingrijpend pakket. We vragen nogal wat van melkveehouders."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.