Provincie en gemeente boos over verhoging gaswinning Wapse

ASSEN/WAPSE - De provincie Drenthe en de gemeente Westerveld zijn boos op minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die gaf toestemming voor het winnen van meer aardgas in Wapse, maar vroeg daarover geen advies aan de provincie en de gemeente.
Het ministerie van Economische Zaken vroeg alleen advies over het oorspronkelijke gaswinplan van
van 480.000 kubieke meter per dag en niet over een latere ophoging naar 1,5 miljoen kubieke meter per dag.
Boos op Henk Kamp
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is boos. "We hebben onze adviesrol niet goed kunnen vervullen, omdat we dit op basis van onjuiste informatie hebben gedaan. Wij willen dat minister Kamp het aangepaste winningsplan alsnog ter advisering aan ons voorlegt."
Stelptra snapt niet dat het ministerie de winning ophoogt, zonder dat aan de regio te vragen. De gedeputeerde vraagt zich in de brief aan Kamp, af gezien de onrust over de gaswinning in Groningen, hoe het ministerie zo kan handelen.

Wettelijke adviesrol

Het ministerie vraagt volgens de nieuwe mijnbouwwet advies aan gemeenten, provincies en waterschappen voordat een vergunning wordt afgegeven. "Voor dat wettelijke adviesrecht heeft de provincie Drenthe jarenlang gestreden. Als dit de praktijk is, dan stelt dat adviesrecht nog niet zoveel voor", zegt de gedeputeerde.
Actievoerders in Wapse hebben eind oktober pamfletten verspreid in het dorp. Daarin werd Stelpstra verweten dat hij Wapse had verkocht aan Den Haag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.