Krijgen de moordbroers wel of geen levenslang?

De broers Admilson en Marcos R. (tekening: Annet Zuurveen)
De broers Admilson en Marcos R. (tekening: Annet Zuurveen)
DWINGELOO/EXLOO - Het gerechtshof in Leeuwarden doet vandaag uitspraak in het hoger beroep tegen Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen.
De broers staan terecht voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en Jan en Greet Veenendaal uit Exloo.

Levenslang?

De advocaat-generaal eiste vier weken geleden een levenslange celstraf tegen beide broers. Die straf werd eerder ook door de officier van justitie geëist voor de rechtbank in Assen. De rechtbank besloot toen om Marcos R. dertig jaar cel op te leggen en zijn broer Admilson dertig jaar, plus tbs met dwangverpleging.
De rechtbank vond de delicten die de broers hebben gepleegd zwaar genoeg om de levenslange straf op te leggen. Maar omdat die straf in de praktijk niet humaan wordt uitgevoerd volgens het EVRM (Europese Vedrag voor de Rechten van de Mens) werd die straf niet opgelegd. De straf zou niet menselijk zijn, omdat er voor de gevangene geen enkel zicht is op vrijlating.

Nieuw beleid

De advocaat-generaal verwees tijdens het uitspreken van de strafeis naar een brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff een dag eerder naar de Tweede Kamer stuurde.
In de brief legt Dijkhoff zijn plannen uit voor een toetsingsmoment na 25 jaar. Volgens de advocaat-generaal zou dit voldoen aan de regels van het EVRM en zou er dus gewoon levenslang kunnen worden opgelegd.

Woest

Volgens de verdediging voldoen de nieuwe plannen van Dijkhoff helemaal niet Europese wetgeving. Advocaat Wim Anker, die Marcos R. bijstaat, reageerde woest op de brief van de staatssecretaris. "De timing is wel erg toevallig. Ik kan het niet bewijzen, maar op deze manier bemoeit de politiek zich met de rechtspraak en dat kan echt niet", aldus Anker.
Het gerechtshof doet om half twee uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.