Besluit over investeringen Groningen Airport Eelde met gejuich ontvangen

Airport Eelde mag investeren in de toekomst (Rechten: Andries Ophof / RTV Drenthe)
Airport Eelde mag investeren in de toekomst (Rechten: Andries Ophof / RTV Drenthe)
EELDE - Ze hebben op Groningen Airport Eelde een klein vreugdedansje gedaan, nadat duidelijk werd dat de aandeelhouders miljoenen willen investeren in de Drentse luchthaven.
Tijdens een bijeenkomst van ondernemers in het restaurant van de luchthaven werd er een glaasje op gedronken.
De aandeelhouders zijn van mening dat de luchthaven alleen kans van slagen heeft als er de komende jaren miljoenen worden geïnvesteerd. Verder moet er een splitsing gemaakt worden tussen de exploitatie van de luchthaven en de infrastructuur, zoals gebouwen en start- en landingsbaan.
Lees meer: Miljoeninvestering voor Groningen Airport Eelde
Van afbouw luchthaven is geen sprake
Alle aandeelhouders doen mee. Alleen de gemeente Assen doet dat met een soort restrictie. Zij laat de keuze voor investeren over aan de gemeenteraad. Assen wil wel dat er op een of andere manier geld wordt gestoken in Groningen Airport Eelde. Van afbouwen van het vliegveld is dus geen sprake. Daarnaast wordt gekeken of de gemeente de aandelen kan verkopen.
Directeur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde is blij met het besluit. "Ik heb gezien dat er steun wordt uitgesproken, ook over de verschillende vormen van steun. Bijvoorbeeld bij het afdekken van de kosten voor brandweer en beveiliging, maar ook bij het investeren in nieuwe routes. De exacte bedragen moeten nog worden vastgesteld, maar ik denk dat hiermee de toekomst van de luchthaven is veiliggesteld."

30 tot 46 miljoen euro voor investering in Eelde

In het voorstel van de aandeelhouders wordt niet gesproken over bedragen. Maar commissaris van de koning Jacques Tichelaar vertelde tijdens de bijeenkomst van ondernemers van GRQ Business Network dat het gaat om een bedrag tussen de 30 en 46 miljoen euro.
Ondernemersplatform GRQ Business Network is ook blij met het besluit. GRQ helpt de luchthaven op verschillende manieren. Het Groninger bedrijf Voys maakte maandag bekend dat het gaat helpen bij de vindbaarheid van de Drentse luchthaven door het bedrijfsleven. Er wordt in januari een meerdaagse bijeenkomst gehouden om manieren te bedenken om de luchthaven beter te promoten.

Op handelsmissie naar Kopenhagen

GRQ heeft op eigen kosten 300 vliegtickets voor de lijndienst naar Kopenhagen gekocht. Die proberen ze nu te verkopen aan de leden. Met deze leden willen ze in februari collega bedrijven bezoeken in de Deense hoofdstad.
Het is nu aan de gemeenteraden van Assen, Tynaarlo en Groningen en de provincies Drenthe en Groningen om een definitief besluit te nemen. Dit besluit wordt halverwege december verwacht.

Drenthe Nu over investeringen in Groningen Airport Eelde (7 november)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.