'NAM moet niet als dolle stier gas winnen onder Assen en Loon'

VRIES - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo is boos op de NAM. "Ik vind het onbegrijpelijk dat de NAM als een dolle stier zonder te communiceren nog een paar kuub gas haalt uit gasput Vries-10."
Vanuit de put Vries-10 in Assen-Noord wordt voor het grootste deel gas gewonnen onder Loon en de Asser wijk Marsdijk. Daar zijn burgers bezorgd over de gaswinning en ook het dorp Vries, dat aan het wingebied grenst, is verontrust .

Oude concessie

De regering heeft dit jaar een wet aangenomen, die gemeenten adviesrecht geeft als daar naar gas wordt geboord. Daardoor worden gemeenten en burgers beter betrokken bij gaswinning. Maar omdat er sprake is van een oude concessie op het gasveld Vries-Zuid, waar ook de put Vries-10 onder valt, mag de NAM hier nog onder de oude regels gas winnen.

Nieuw winningsplan

Maar de NAM wil tot 2023 meer gas gaan winnen in elf bestaande velden in de regio rond Assen. Daarvoor is het nieuwe winningsplan Westerveld gemaakt, waarover naast Assen ook de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze inspraak hebben. Die moeten nog advies geven.
Vanavond beslist de gemeenteraad van Assen hierover. Tynaarlo bespreekt dit volgende week. Thijsen: "De inkt van ons advies is nog niet eens droog, of de NAM begint al met gas winnen zonder ook maar met ons of de inwoners te hebben gesproken. Ik kan dat onze inwoners niet uitleggen."

'Dit schaadt het vertrouwen'

Thijsen erkent dat de NAM binnen de wet handelt, maar vindt dit geen manier van doen. "Dit schaadt het vertrouwen en dat is er bij burgers toch al weinig in de NAM." Tynaarlo wil samen met de gemeente Assen een gesprek met de NAM-directie over de gang van zaken, en ook met het ministerie van economische zaken.
Ook burgemeester Marco Out van Assen heeft weinig begrip voor de handelwijze, maar die wil pas reageren na bespreking in de gemeenteraad vanavond.

Bestaande vergunning

De NAM wil binnen enkele weken beginnen met de gaswinning onder Marsdijk en Loon. Woordvoerder Kirsten Smit van de NAM begrijpt dat er kritiek en onduidelijkheid is. "Maar we doen het met een bestaande vergunning die we al enkele jaren hebben."

'Kans op schade minimaal'

Volgens Smit heeft de NAM een uitgebreide risicoanalyse gedaan. "Volgens externe deskundigen is de kans op schade minimaal. Maar we kunnen nooit iets uitsluiten."
Voor de inwoners van Loon en Marsdijk houdt de NAM in januari inloopavonden om hen te informeren over de gaswinning.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.