Uitkering drugsverslaafde Thomas uit Hoogeveen wordt niet stopgezet

HOOGEVEEN - De 22-jarige Thomas die in Italië van z'n drugsverslaving af wil komen, kan dat gewoon doen met behoud van z'n uitkering. Dat zegt wethouder Gert Vos van de gemeente Hoogeveen. Er was onrust ontstaan onder verslaafden uit de gemeente.
Thomas, die al acht jaar verslaafd is, vertrekt over een paar dagen naar Italië. Maar omdat hij een uitkering krijgt van de gemeente Hoogeveen is hij verplicht om daar toestemming voor te vragen. "Iedereen die naar het buitenland wil, om welke reden dan ook, moet dat bij ons melden", zegt wethouder Vos. "Dat is wettelijk verplicht zodat we zeker weten dat die persoon in het buitenland geen geld aan het verdienen is."

Verblijf in buitenland

Als je toestemming krijgt, mag je 28 dagen in het buitenland blijven zonder dat dat gevolgen heeft voor je uitkering. Omdat Thomas' behandeling langer duurt dan 28 dagen heeft hij een formulier van z'n arts nodig om dat te bewijzen. En daar gaat het mis.
Volgens Thomas en z'n begeleider Marjon Wachtmeester van 2 make it @ life wil de gemeente ook een verklaring van zijn ziektekostenverzekering zien, waarin staat dat de behandeling vergoed wordt. "En dat kan helemaal niet", zegt Wachtmeester. "Zijn verzekering heeft zoiets nog nooit meegemaakt en declaraties komen pas achteraf."

Storm in glas water

Wachtmeester trekt samen met Thomas aan de bel, maar het gaat volgens wethouder Vos om een storm in een glas water. "Wij hebben de procedures al aangepast dus die verklaring van de ziektekostenverzekering is niet meer nodig. Een bewijs van Thomas' huisarts is voldoende."
De wethouder roept de instantie 2 make it @ life op om eerder op het gemeentehuis te komen als iemand in het buitenland wil afkicken om alles te regelen. "Je weet echt niet zomaar op woensdagmiddag dat iemand op donderdag wil afkicken. Neem contact met ons op, want dan kunnen wij in maatwerk bepalen wat het beste is voor onze inwoners."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.