Hangjeugd in Zuidlaren wil in gesprek over overlast

ZUIDLAREN - Al tijden staat er een groep jongeren op de Brink in Zuidlaren. Zo'n vijf tot zes avonden in de week luisteren ze muziek en drinken ze een biertje.
Inwoners en ondernemers in Zuidlaren hebben daar last van en zien dat graag anders. De jongeren zelf willen gewoon een plek om te staan.

Overlast

"Gezellig samen zijn. Dat is eigenlijk het doel. Dat je na werk of na school 's avonds hier even met elkaar relaxt kunt staan", vertelt Ferdi de Groot. Hij is al een aantal jaren bij de groep jongeren op de Brink. Maar dat is volgens de ondernemers uit Zuidlaren ook niet het probleem.
"Het probleem is niet de samenscholing, het probleem is de overlast die de groep veroorzaakt", zegt Inge van der Broek van de ondernemersvereniging. "Toen ik vijftien, zestien was stond ik ook op de Brink. Als je jong bent wil je samen zijn." De ondernemers snappen de jongeren wel, maar denken dat de samenscholing op de Brink prima kan zonder overlast.
De jongeren begrijpen de ondernemers en omwonenden ook wel. "Ja, dat snappen we wel", zegt Ferdi, "Het gaat niet altijd even rustig. Het is niet zo dat we als een stel stiltemensen bij elkaar staan." Thijs Nauta valt hem bij: "We hebben inderdaad wel eens tot laat in de avond muziek en we rijden wel eens wat harder weg en dat maakt lawaai."
Lees meer: Overlast hangjongeren Zuidlaren blijft

Initiatief

De groep van zo'n twintig jongeren heeft zelf initiatief genomen om het afvalprobleem op te lossen. Op de Brink staat één prullenbak en dat is volgens de groep te weinig. Ferdi de Groot heeft samen met zijn vriendin een brief geschreven naar de gemeente met de vraag of er blikvangers kunnen komen. Volgens de jeugd heeft de gemeente pas na tweeënhalve maand de vraag voor de blikvangers behandeld.

Meerdere groepen

Ook vinden de jongeren het niet eerlijk dat alles wat er gebeurt in Zuidlaren op hen wordt afgeschoven. Volgens Almar de Jong zijn er vier groepen. "Je hebt een groep die zit in de keet, daar is geen overlast van, maar je hebt ook twee groepen hier die wel overlast geven." Volgens hem komt veel van de overlast helemaal niet door hun groepje. Bijvoorbeeld de branden in de Prins Bernhardhoeve. "Twee keer hebben wij de brandweer gebeld. Maar de politie wordt gewoon kwaad op ons, omdat ze ons er op aankijken, terwijl een andere groep het voor ons verpest. Voor ons is de lol er dan ook af."
De jongeren uit deze groep komen vooral uit Zuidlaren. Een enkeling uit Vries of Tynaarlo.

Eigen plek

De jongeren willen graag een eigen plekje en als optie werd meerdere malen het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve genoemd. "Dan heeft de omgeving minder last van ons en dan kunnen we gewoon muziek kunnen draaien, want daar zijn we jeugd voor", zegt Thijs Nauta.
Een directe oplossing is er nog niet, maar de jongeren en ondernemers willen wel met elkaar in gesprek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.